Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Deset načina kako se riješiti navike odugovlačenja

Nedavno sam čitala o anketi provedenoj od strane jednog univerziteta u SAD-u, a koja pokazuje kako oni ljudi koji vole izazove imaju veću vjerojatnost da žive 10 godina duže nego oni koji provedu svoj život uplašeni i sprječeni.

 Pokušaj da ostvarimo svoje ambicije, čak i ako ne uspijemo uvijek, je bolji nego da nemamo dovoljno snage ili motivacije riskirati. Stoga, ne donositi nikakve odluke jer se bojimo da ćemo ih prekršiti je loš stav, kao i dozvoljavanje da odugovlačenje postane potajna navika koja nas sprječava da živimo ispunjen život.

U nastavku navodim 10 efikasnih načina kako se riješiti navike odugovlačenja!

1. Razvoj osobnih vrijednosti.

Uzmite malo vremena i otkrijte što zapravo želite u životu, koje su vaše  osobne vrijednosti. Da li želite više vremena, više novca, bolje zdravlje, bolje samopoštovanje i samouvjerenost, bolju vezu, drukčiju karijeru, pokrenuti posao? Kada odugovlačimo to je najčešće zbog toga što ono što planiramo nije usklađeno sa našim pravim željama. Možda se bojimo svojih vještina (ili vidimo manjak) ili se bojimo da će nas drugi ismijati.

2. Neka vam zdravlje bude prioritet.

Bez dobrog zdravlja manja je vjerojatnost da ćemo imati energije i dinamičnosti koje su potrebne da bi napravili pozitivne promjene u našim životima i lakše je (i potrebno, ako ste bolesni) odugovlačiti. Stoga se pobrinite da imate hranjivu dijetu, da dobro spavate, vježbate.

3. Vizualizirajte svoj život bez odgađanja.

Vidite i osjetite koristi u svom životu kada ne biste odugovlačili. Što biste sve mogli napraviti i postići? Počnite se ponašati kao da niste osoba koja odugovlači. Zapisujte, crtajte, zamišljajte svoj život kao film. Koristite afirmacije da vam pomognu.

4. Protjerajte “Gremlina”.

Taj mali glas koji se sam javlja u vašoj glavi – koji odbacuje svaku ideju koju imate. On govori stvari poput „Nisam raspoložen“ „Nemam vremena“ „Ne mogu to napraviti“. Prestanite raditi automatski i zamjenite „trebao bi“, morao bi“ sa „želim“. Imate izbor. Prihvatite svoje želje i protjerajte Gremlina. Ovdje vam primjena afirmacija također može pomoći u zamjenjivanju Gremlina sa pozitivnim afirmacijama.

5. Pretjerana predanost.

Govoreći „da“  na sve – često vas ostavlja umornima i bez energije da se fokusirate na ono što vam je važno. Identificirajte ono što vam je najvažnije i samo se fokusirajte na ta područja koja će napraviti najveće razlike u vašem životu. To će povećati vaš fokus i motivaciju.

6. Postavite osobne profesionalne ciljeve.

Teško je motivirati se kada nemate dobru ideju o tome što želite postići. Stoga kada postavljate ciljeve razmislite o tome što želite postići kratkoročno i dugoročno. Tehnike za to uključuju “SMART” strategije. S  = određene M = mjerljive  A=aktivne R = realistične T = tempirane. Upotrijebite softver za postavljanje ciljeva kako bi vam pomogao u vašem planiranju i postavljanju ciljeva.

7. Napravite prioritete među svojim ciljevima.

Razvijte plan ili raspored koji će vam pomoći u ostvarivanju vaših ciljeva. Ako to napravite vidjet ćete da li se neki elementi trebaju uključiti ili pojačati ili potpuno izbaciti. Također se sjetite biti fleksibilni, redovno pregledajte svoje ciljeve i modificirajte ih ili odbacite ako je to potrebno. Samo zato što je cilj zapisan ne znači da je uklesan u kamen!

8. Podijeli i vladaj.

Jednom kada ste prioritizirali svoje ciljeve, podijelite ih u manje grupe. Ponekad odugovlačimo jer nam se projekt čini toliko velik da je to previše za nas do te mjere da nas stavlja u oblik privremene paralize – ne znate gdje početi, stoga uopće ni ne počinjete! Priđite svakom projektu – pogotovo onim velikim – korak po korak.

9. Nagradite se.

Jednom kada počnete završavati zadatke, nagradite se dajući si nešto što želite. Stoga umjesto da odete pogledati film prije nego što završite zadatak, prvo ga završite i poslije pogledajte film kao nagradu za sebe.

10. Samo počnite.

Bez izgovora. Nemojte čekati. Raspoloženje nikada ne dođe! To je lukava kamuflaža i taktika odugovlačenja. Ono čemu se opirete ustraje! Započnite sa onime što je jednostavnije, tako da odmah iskusite uspjeh, koji će vam dati gorivo i motivaciju za preuzimanje večih projekata.

Napravite bilo koji od gore navedenih koraka i bit ćete blizu rješavanja navike odugovlačenja.

Julie Plenty

savjetnikuspjeha.com

Povezani članci

Back to top button