Islamske temeVijesti iz zemlje

Dani vakufa: Predstavljena monografija “Vakufi na području MIZ Livno”

U okviru manifestacije "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini" koju organizuje Vakufska direkcija u Livnu je upriličena promocija monografije "Vakufi na području MIZ Livno".

Suorganizatori promocije su Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice Livno, a održana je u sali “Preporoda” u Livnu.

Tokom ovog programa, prvi je govorio hafiz dr. Elvir Duranović, naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

IMG_20230515_191316.jpg - Dani vakufa: Predstavljena monografija

Dr. Duranović se, u znaku jasnijeg razumijevanja tematskog okvira ove monografije, osvrnuo na odnos prema vakufu nakon odlaska Osmanske države kada je i zaživjela institucija vakufa u Bosni i Hercegovini.

– Značajno je razumijevati uticaj različitih okolnosti na vakufsku imovinu i načine na koje je ona dijelila sve ono što možemo nazivati sudbinom Bošnjaka – kazao je dr. Duranović.

Jedan od tri cilja u organizaciji Medžlisa 

 

Dževad-ef. Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice, a nekadašnji glavni imam ovog Medžlisa je podijelio sa prisutnima detalje vezane za proces povratka i obnove vakufa na ovom području.

– Ovo djelo je važno kao što je važan i svaki vakuf na području ovog medžlisa. Naši dobri prethodnici su ih ostavili u amanet nama da bismo ih koristili, ali i da bismo ulagali sebe i svoj imetak u njihovo održavanje i korištenje – kazao je efendija Hadžić.

IMG_20230515_192929.jpg - Dani vakufa: Predstavljena monografija

Kako je pojasnio, priprema i objavljivanje ove monografije je jedan od ciljeva koje je sebi postavio kao glavni imam.

– Kao ciljeve sam postavio proces obnove svih vakufskih objekata, potom paralelno sa obnovom džamija obnoviti i džemat sa akcentom na mlade i djecu, te izraditi monografiju o vakufima gdje bismo objedinili sve postojeće vakufe i one koji su oduzimali ili nestajali – prisjetio se efendija Hadžić.

Zahtjevan istraživački i autorski projekat 

 

Promociji su prisustvovali i autori monografije mr. Elmedin Avdibašić

mr. Dženan Rahmanović.

Predstavljajući sam proces pripreme podataka i pisanja, Rahmanović je kazao kako je ovaj autorski projekat sa sobom nosio specifične izazove, te da je posebno zadovoljstvo svjedočiti njegovom predstavljanju javnosti.

IMG_20230515_191237.jpg - Dani vakufa: Predstavljena monografija

– Monografija sadrži podatke o vakufskim nekretninama na području Livna. Brojne su specifičnosti ovog područja. Jedna od njih je činjenica da je Livno kao grad ostao upamćen kao drugi u Bosni i Hercegovini po broju potkupolnih džamija u Bosni odmah nakon Sarajeva – kazao je mr. Rahmanović.

Govoreći o sadržaju ovog djela, autor Avdibašić ga je opisao kao bliskog čitaocima u širem društvenom smislu.

IMG_20230515_191250.jpg - Dani vakufa: Predstavljena monografija

– Knjiga govori o vakufima i vakifima, ljudima koji su generacijama bdjeli, radili i rade na unapređenju vakufa.  Namjera nam je bila predstaviti vakufe na način koji će biti blizak svim čitaocima, od vjerskih, službenika, preko mutevelija i džematlija, do svih drugih koji vole vakufe i smatraju da imaju konkretne prijedloge za njihovo unapređenje – istakao je mr. Avdibašić.

Pripremiti monografiju za svaki grad 

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Senaid-ef. Zajimović je rekao da je predstavljeno djelo već peta monografija o vakufima u Bosni i Hercegovini.

IMG_20230515_192902.jpg - Dani vakufa: Predstavljena monografija

– Namjera Vakufske direkcije je da za svaki grad uradimo monografiju koja će svjedočiti o ljudima, njihovom imetku i uvakufljenjima zahvaljujući kojima su nastajali i gradovi. Težak je to i zahtjevan posao koji je počela ova generacija entuzijasta, a vjerujem da će je naredne generacije nastaviti i dovršavati – kazao je direktor Zajimović.

Monografija “Vakufi na području MIZ Livno” je prva publikacija o ovoj tematici i doprinos kolektivnom pamćenju i tačnim historijskim činjenicama.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button