Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Da li su KiKi bombone halal?

Da li su KiKi bombone halal?

Pitanje: Esselamu alejkum!

Obzirom da dosta vodim računa o hrani, sadržaju određene hrane, halal certifikatima itd. mene zanima sljedeće. Kako je moguće da Kiki bombone imaju halal certifikat a jasno u sadržaju piše želatina? Znači nije naznačeno koja je želatina u pitanju goveđa ili svinjska što znači da se podrazumijeva da je svinjska?

Odgovor:

Deklarisanje želatine odnosno njegovog porijekla nije obavezno prema zakonskim propisima, tako da se firme često odlučuju da želatin deklarišu samo kao “želatina” ili čak broj E441 pošto taj sastojak spada u aditive. Međutim rijetki proizvođači deklarišu kao “goveđi želatin”  iz razloga što je jevrejima i muslimanima svinjetina i proizvodi svinjskog porijekla zabranjeni, pa im je i tržište veće.

Što se tiče KiKi bonbona firme Kraš iz Hrvatske, certificirana je od strane Centra za certificiranje halal kvalitete Mešihata IZ u Hrvatskoj, tako da ako je proizvod certificiran onda želatin mora biti goveđeg porijekla bez obzira što tako nije deklarisano na ambalaži. Ali u svakom slučaju pitanje možete proslijediti Centru za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj i dobiti više informacija https://halal.hr/kontakt/. Listu halal certificiranih proizvoda i proizvođača možete naći na linku: https://halal.hr/proizvodaci/, piše na web stranici islamskazajednica.ba.

Popis halal proizvoda Kraša možete pročitati ovdje.

Halal Magazin

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top