Crveno osvježenje

Sastojci:
-
200 g svježih jagoda ili malina
-
1 l hladne kisele vode (mineralne sa mjehurićima)
-
Sok od 1 limuna (ili limete, po želji)
-
1–2 kašike meda ili šećera (po ukusu)
-
Šaka svježih listova mente
-
Led (po želji)
Priprema:
-
Priprema voća:
Operi jagode (ili maline), odstrani peteljke i nareži jagode na pola. Ako koristiš maline, ostavi ih cijele. -
Voćna osnova:
U blenderu izmiksaj jagode/maline s limunovim sokom i medom/šećerom dok ne dobiješ glatku smjesu. Po želji procijedi kroz sito da se uklone sjemenke, posebno ako koristiš maline. -
Sastavljanje pića:
U veliku bokalicu stavi nekoliko kockica leda i listove mente. Dodaj izmiksano voće, pa pažljivo dolij kiselu vodu. -
Miješanje:
Lagano promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili. Pazi da ne izgubiš mjehuriće iz kisele vode. -
Serviranje:
Služi odmah, dok je hladno i osvježavajuće, ukrašeno listićima mente i kriškom limuna ili svježom jagodom na rubu čaše.Akos.ba