Čokoladne profiterole s bademima
Priprema
40 min
Kuhanje 15 min
Serviranja 8 porcija
Sastojci:
80g mljevenih badema
1 šolja vode
125g maslaca, na kockice
1 kašika šećera
prstohvat soli
1 šolja brašna
4 jajeta
250ml vrhnja za kuhanje
2 kašike šećera
1 kašika gustina
2 jajeta
90g crne čokolade sjeckane
1 kašika ekstrakta vanilije
3/4 šolje sitno sjeckanih ili narezanih badema
60g crne čokolade sjeckane (za preliv)
80ml vrhnja za kuhanje (za preliv)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pozicionirajte rešetke na donjoj i gornjoj granici pećnice. Obložite dvije veće tepsije masnim papirom za pečenje.
U srednjem loncu prepržite bademe na srednjoj vatri, miješajući bez prestanka 2 minute. Ubacite bademe u zdjelu. U istom loncu stavite da se griju voda, Dukat maslac, šećer i so, dok se šećer ne istopi. Maknite s vatre, dodajte brašno i bademe. Drvenom kuhačom, snažno u zdjeli miješajte tijesto, sve dok se ne počne odvajati sa strane.
Zatim sve vratite na laganu vatru i miješajte 1 min. Maknite s vatre i miješajte povremeno dok se ne hladi, 5 do 10 minuta. Dodajte jedno jaje i miješajte snažno dok se masa ne sjedini. Ponovite postupak dodajući jaja, jedno po jedno, sve dok tijesto ne bude glatko i malo sjajno.
Kašikom vadite tijesto kojim ćete oblikovati profiterole. Ravnomjerno rasporedite tijesto profiterola po masnom papiru u tepsiji, ostavljajući do 5 cm prostora između profiterola. Vlažnim prstima zagladite površinu tijesta svake profiterole.
Pecite na gornjoj i donjoj trećini pećnice, ukupno 20minuta, rotirajući pleh na gornjem i donjem dijelu rešetke, dok profiterole ne poprime zlatno žutu boju. Isključite pećnicu. Nožićem odvojite svaku profiterolu od papira, izbacite papir i napravite prorez sa strane na svakoj profiteroli, koristeći vhr noža. Ostavite sa strane 15 minuta.
Punjenje:
U manjem loncu, podgrijte vrhnje na srednjoj vatri dok ne počne da se pari. U zdjeli umutite šećer i gustin, dodajte jaja i mutite do sjedinjenja. Miješajući dodajte i vruće vrhnje u jednom tankom mlazu. Vratite lonac na vatru i kuhajte miješajući 5 do 8 minuta, dok se masa ne zgusne. Umiješajte ekstrakt vanilije i čokoladu dok se sve ne rastopi. Prelijte gotovu kremu u hladnu zdjelu ili posudu, prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižider (1 do 2 sata, ili do 2 dana).
Čokoladni preliv:
Na pari, otopite čokoladu i vrhnje, miješajte do sjedinjenja. Preliv držati toplim ili podgrijati prije serviranja.
Profiterole, koje su prethodno prorezane sa strane, sada možete filovati ohlađenom kremom pomoću male kašike. Naredajte filovane profiterole na tacnu i prelijte ih čokoladnim prelivom i pospite bademe.
Savjet:
Odaberite kvalitetnu crnu čokoladu za najbolji okus i teksturu. Koristite onu čokoladu koja sadrži 60 do 70% kakaa. Poslužite profiterole na velikoj tacni za poslužavanje.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba