KulinarstvoU Fokusu

Čokoladne profiterole s bademima

Priprema

40 min

Kuhanje 15 min

Serviranja 8 porcija

Sastojci:

80g mljevenih badema

1 šolja vode

125g maslaca, na kockice

1 kašika šećera

prstohvat soli

1 šolja brašna

4 jajeta

250ml vrhnja za kuhanje

2 kašike šećera

1 kašika gustina

2 jajeta

90g crne čokolade sjeckane

1 kašika ekstrakta vanilije

3/4 šolje sitno sjeckanih ili narezanih badema

60g crne čokolade sjeckane (za preliv)

80ml  vrhnja za kuhanje (za preliv)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pozicionirajte rešetke na donjoj i gornjoj granici pećnice. Obložite dvije veće tepsije masnim papirom za pečenje.

U srednjem loncu prepržite bademe na srednjoj vatri, miješajući bez prestanka 2 minute. Ubacite bademe u zdjelu. U istom loncu stavite da se griju voda, Dukat maslac, šećer i so, dok se šećer ne istopi. Maknite s vatre, dodajte brašno i bademe. Drvenom kuhačom, snažno u zdjeli miješajte tijesto, sve dok se ne počne odvajati sa strane.

Zatim sve vratite na laganu vatru i miješajte 1 min. Maknite s vatre i miješajte povremeno dok se ne hladi, 5 do 10 minuta. Dodajte jedno jaje i miješajte snažno dok se masa ne sjedini. Ponovite postupak dodajući jaja, jedno po jedno, sve dok tijesto ne bude glatko i malo sjajno.

Kašikom vadite tijesto kojim ćete oblikovati profiterole. Ravnomjerno rasporedite tijesto profiterola po masnom papiru u tepsiji, ostavljajući do 5 cm prostora između profiterola. Vlažnim prstima zagladite površinu tijesta svake profiterole.

Pecite na gornjoj i donjoj trećini pećnice, ukupno 20minuta, rotirajući pleh na gornjem i donjem dijelu rešetke, dok profiterole ne poprime zlatno žutu boju. Isključite pećnicu. Nožićem odvojite svaku profiterolu od papira, izbacite papir i napravite prorez sa strane na svakoj profiteroli, koristeći vhr noža. Ostavite sa strane 15 minuta.

Punjenje:

U manjem loncu, podgrijte  vrhnje na srednjoj vatri dok ne počne da se pari. U zdjeli umutite šećer i gustin, dodajte jaja i mutite do sjedinjenja. Miješajući dodajte i vruće vrhnje u jednom tankom mlazu. Vratite lonac na vatru i kuhajte miješajući 5 do 8 minuta, dok se masa ne zgusne. Umiješajte ekstrakt vanilije i čokoladu dok se sve ne rastopi. Prelijte gotovu kremu u hladnu zdjelu ili posudu, prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižider (1 do 2 sata, ili do 2 dana).

Čokoladni preliv:

Na pari, otopite čokoladu i vrhnje, miješajte do sjedinjenja. Preliv držati toplim ili podgrijati prije serviranja.

Profiterole, koje su prethodno prorezane sa strane, sada možete filovati ohlađenom kremom pomoću male kašike. Naredajte filovane profiterole na tacnu i prelijte ih čokoladnim prelivom i pospite bademe.

 Savjet:

Odaberite kvalitetnu crnu čokoladu za najbolji okus i teksturu. Koristite onu čokoladu koja sadrži 60 do 70% kakaa. Poslužite profiterole na velikoj tacni za poslužavanje.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci