Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Humanitarni rad > Budi volonter Narodne kuhinje Stari Grad u ramazanu

Budi volonter Narodne kuhinje Stari Grad u ramazanu

Velika žena, optimista, humanista i borac Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, rođena je u gradu na Drini, lijepom Višegradu.  1970. godine završila je gimnaziju i već tada otkrila svoju ljubav prema kuhanju. Tetka Zilha je danas šef kuhinje u Narodnoj kuhinji Stari Grad, u Sarajevu.

Narodna kuhinja Stari Grad počela je sa radom davne, nezaboravne 1992. godine, i od tada ova ponosna muslimanka radi bez  prestanka, a 27. marta proslavili su 25 godina rada, bez pauza, odmora i bez osvrtanja na religioznu pripadnost. Dobitnica je brojnih priznanja za svoju humanost i požrtvovanost, između ostalog  i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva za 2011. je otišla u njene ruke.

Danas, Narodna kuhinja Stari Grad broji 1023 korisnika. Svakog od korisnika pored njegovog redovnog obroka, dočeka  topli osmijeh i lijepa riječ  uposlenih.
Vrijednost jednog obroka jeste 2,50 KM, a dok za mubarek mjesec, ramazan, cijena obroka je 5,00KM.

U jednom od predramazanskih dana podijeljeni su obroci za tri kategorije:
-prvu su činili redovni korisnici kuhinje,
-drugu kategoriju predstavljalo je 50 najugroženijih članova 101 Brdske brigade, koji do sada nisu primili nikakvu pomoć i
-treću kategoriju predstavljalu su dijabetičari, također 50 osoba.
Za dijabetičare su pripremljeni posebni paketi, jer kako tetka Zilha, koja je i sama dijabetičar, kaže oni ne mogu jesti hranu koja je na svakodnevnom spisku za podjelu.
Paketi za dijabetičare su obezbijeđeni zahvaljujući većoj donaciji od Pošte.

Na pitanjima o mjesecu  ramazanu i planovima u istom, tetka Zilha kaže:

„Ako kupiš somun prije ramazana, on neće imati onaj miris i okus koji ima u mjesecu ramazanu. Ramazan je mjesec kada je sve drugačije i ljepše. Tako je i u Narodnoj kuhinji, mnogi ljudi donose vitre i zekat, pored redovnih donacija. Također, velike količine kurbana se doniraju. Za mjesec ramazan planiramo 200 postača obezbijediti sa obrocima (sehur i iftar), ovisno o prilivu sredstava. Narodna kuhinja je otvorena uvijek i za sve, ko god želi i kad god želi može nas posjetiti.„

Za sehur je planirano nešto suho i mliječni proizvodi, a za iftar je čorba, pita ili varivo i voće.

Ove godine, želja tetke Zilhe, jeste da se opremi prostorija u kojoj će biti serviran iftar, tako da bilo ko može doći i iftariti se/večerati  u prostoriji Narodne kuhinje, te zbog toga apeluje na sve dobre ljude da doniraju onoliko koliko mogu, kako bi se i ovaj hairli čin ostvario.

Važno je spomenuti da Narodna kuhinja pored redovnih obroka, vrlo često i u skladu sa mogućnostima, pomaže i druge ugrožene kategorije. Tetka Zilha kaže da se trudi koliko god je u njenoj mogućnosti da pomogne ženama koje trpe nasilje u porodici, također,  tu su i sredstva za ekskurziju, školski pribor i slično. Vrlo često su veza između donatora i osoba kojima je pomoć potrebna.

Narodna kuhinja Stari Grad ima veoma dobru saradnju i sa organizacijom Kruh Svetog Ante, Karitasom, Merhametom, Crvenim Križom, a odnedavno i sa Dobrotvorom. Redovno se ovih pet predstavnika sastaju i pomažu jedni drugima.

Za volontere, tetka Zilha kaže da su oni zaista posebna priča, da je mladost ona pozitivna strana naše domovine i da se ta mladost treba njegovati. Volonteri iz srednjih škola su oni redovni, a za mjesec ramazan, prijavljeni su i volonteri Udruženja Svitanje, koji daju svoj nesebičan doprinos. Posebno se zahvaljuje Fudbalskom klubu Sarajevo, rečenicom „Bog im dao brze noge i puno golova.“

 „Moji borci su se borili puškama da odbrane našu Bosnu i Hercegovinu, a ja sam  bila sa svojom viljuškom i kašikom, da se brinem za sve“, je rečenica tetke Zilhe kojom smo završili naš razgovor  i izvukli važnu pouku.

 Za Akos.ba piše: Emina Kahvić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top