Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Britanski historičar Marko Hoare: Bošnjaci ključni antifašisti Titove Jugoslavije

Britanski historičar Marko Hoare: Bošnjaci ključni antifašisti Titove Jugoslavije

Britanski historičar Marko Hoare u svojoj studiji dokazao centralnu ulogu bosanskih muslimana u uspjehu NOP-a.

“U historiji Evrope izvedene su samo dvije, autentične komunističke revolucije. Prva je bila boljševička revolucija u Rusiji, a druga revolucija na zapadnom Balkanu, konkretno Jugoslaviji i Albaniji. I dok je prva proizvela enormne količine akademskog istraživanja na engleskom jeziku, istoričari izvan Jugoslavije i Albanije su drugu zanemarivali, iako je kao i u ruska revolucija uključivala potpuni preobražaj političkog i društveno-ekonomskog poretka u tim zemljama.

Namjera ove studije je da doprinese popravljanju tog deficita. Ovo je studija jugoslovenske revolucije između 1941. i 1945. u njenom epicentru, u Bosni i Hercegovini, koja je bila centralno ratište građanskog rata iz kojeg se revolucija izrodila, utočište Josipa Broza Tita i jugoslovenskih komunista tokom najvećeg dijela rata i ključna karika u novom jugoslovenskom poretku koji je proizašao iz revolucije,” piše britanski historičar Marko Attila Hoare u svojoj knjizi Muslimani u Drugom svjetskom ratukoja će se uskoro pojaviti i na bosanskom jeziku.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top