Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Bogićević, Karčić, Ture i Memija o djelu Ahmeta Davutoglua: Čitajmo i izvucimo pouke

Bogićević, Karčić, Ture i Memija o djelu Ahmeta Davutoglua: Čitajmo i izvucimo pouke

U prepunoj sali hotela „Hills“ u Sarajevu održana je promocija knjige „Civilizacije i gradovi“ autora Ahmeta Davutoglua. Predgovor za ovo djelo napisao je direktor Bosna Bank International Amer Bukvić, inače bivši student Ahmeta Davutoglua tokom studiranja u Maleziji.

Moderator promocije bio je Izudin Šikalo direktor izdavačke kuće „Dobra Knjiga“ koja je bila zadužena za izdavanje ovog djela.

Osim Izudina Šikala knjigeu „Civilizacije i gradovi“ promovisali su Mufid Memija, Fikret Karčić, Bogić Bogićevivić, Tahsin Erkan Ture, te autor Ahmed Davutoglu.

Mufid Memija je na samom početku istako značaj putopisa rekavši da kada putopis ugleda svjetlo dana više ni autor, ali ni predio nisu isti. Također, on se i osvrnuo na pisanje Ahmeta Davutoglua.

„Misaoni svijet Ahmeta Davutoglua je veoma dubok, što se definitivno vidi u njegovim djelima, a „Civilizacija i gradovi“ upravo to potvrđuju.

Profesor Fikret Karčić osvrnuo se na način pisanja Davutoglua:

„Pisanje Davutoglua sadrži tri povezane „dubine“ koje su međusobno povezane. Prva je historijska dubina, druga je filozofska dubina, dok je treća ona strateška koja upotpunjuje ove prve dvije. Zbog toga čitajmo ovo djelo i izvucimo iz njega pouke“, – istakao je Karčić.

Bogić Bogićević u obraćanju sarajevskoj publici istakao je da mu je ukazana velika čast da bude jedan od onih koji će promovisati ovo izuzetno djelo.

„Veoma mi je drago što imam priliku da promovišem ovo djelo, Ahmeta Davutoglu veoma cijenim, a ovo je i zvanično da se po prvi put lično vidimo. Kada pogledam ovu veliku dvoranu mogu samo reći što nas ima mašallah. Ahmet Davutoglu je oblikovao modernu Republiku Tursku, njegovi radovi privukli su i Recepa Taipa Erdogana da ga imenuje prvim svojim saradnikom što dovoljno govori o kvalitetima koje posjeduje ovaj svjetski istaknuti mislilac, – naglasio je Bogićević.

Tahsin Erkan Ture osvrnuo se na sadržaj ovog djela, koju je detaljnije opisivao. Također, Ture je spomenuo i svoj prvi dolazak u Sarajevo kada se uvjerio još davne 1996. godine da su priče o Sarajevu kao drugom Jerusalemu definitivno istinite.

Na samom kraju publici se obratio i autora Ahmet Davutoglu koji je tokom svog govora u više navrata istakao značaj zbog čega je ova knjiga prevedena na bosanski jezik. U svom govoru osvrnuo se i na gradove kao pojavu od kojih je uvijek nešto novo naučio:

„Prvo što sam naučio bilo je u mojem rodnom gradu Konyi. Nakon toga sam otišao na školovanje u Istanbul gdje sam ponovo učio – ovaj put profilirajući se i učići da samostalno živim. Ono što sam od Sarajeva naučio je to da je ovo grad historije od kojeg uvijek učim. O svakom gradu najbolje se uči kada noću sami šetate u njemu – tako je i sa Istanbulom, Sarajevom, ali i sa svim ostalim gradovima, – kazao je Davutoglu.

Davutoglu je istakao i da gradove ne treba nazivati sunitskim, šitskim, kršćanskim ili drugim nekim vjerskim odrednicama jer se tako gubi duh grada. Nakon promocije veliki broj posjetioca je iskoristio priliku i kupio ovu izuzetno vrijednu knjigu.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com