Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > BKC Tuzla priprema “Bosansku bajku”, predstavu za djecu o bh. identitetu

BKC Tuzla priprema “Bosansku bajku”, predstavu za djecu o bh. identitetu

Prema režiji Nedima Malkočevića Bosanski kulturni centar Tuzla producira predstavu za djecu “Bosanska bajka”, čije je premijerno izvođenje zakazano za 27. februar. Predstava govori o bh. identitetu, tradiciji, običajima, jeziku i drugim vrijednostima, javlja Anadolu Agency (AA).

 “Bosanska bajka” edukativnog je karaktera, a namijenjena je osnovcima, ali i odraslima. Ideja predstave je afirmacija brige o jeziku i kulturi.

“Ovo je predstava o njegovanju bogatstava naše države i historije, za koju bi Amerikanci dali ogroman budžet kada bi imali nešto ovakvo, a mi to prihvatamo zdravo za gotovo. Siguran sam da nas naša država Bosna i Hercegovina voli, a mi Bosnu i Hercegovinu volimo samo deklarativno. Na ovaj način djeci želimo pokazati u kakvom bogatstvu i predispozicijama za budućnost žive”, izjavio je Malkočević na današnjoj konferenciji za novinare.

 Feđi Zahiroviću ovo je prvi projekt nakon završetka Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, a tumači lik Damira, zatim ribara iz Krajine i pastira s Vlašića.

“Moj je lik isprepadan, odgovoran i uvijek želi spasiti situaciju. Osim toga, lično u školi nisam volio historiju jer mi je predstavljena kao zbir događaja, ljudi i datuma. Nadam se da će kroz naš projekt djeca naučiti nešto o jeziku, sevdalinci, bosanskom kraljevstvu i tako dalje”, rekao je Zahirović.

 U predstavi glume još Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić, a “Bosanska bajka” se priprema povodom Dana nezavisnosti BiH, te jubileja 20 godina djelovanja Bosanskog kulturnog centra Tuzla. Za scenografiju je zadužen Hari Ejubović, a za muziku Mirela Ibrahimović-Mehanović i Samir Karić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top