Vijesti iz svijeta

Bivši šef Mossada: Izrael je država aparthejda

Bivši šef izraelske obavještajne agencije Mossad rekao je da Izrael nameće jedan oblik aparthejda Palestincima, pridružujući se sve većem broju istaknutih Izraelaca koji upoređuju okupaciju Zapadne obale sa ugašenim sistemom rasnog ugnjetavanja u Južnoj Africi.

Ali stavovi Tamira Parda imaju dodatnu težinu zbog visokog poštovanja Mossada u Izraelu i zato što dolaze u vrijeme kada krajnje desničarski članovi izraelske vlade kreću da ubiju svaki izgled nezavisne palestinske države.

Pardo je rekao za Associated Press da se izraelski mehanizmi za kontrolu Palestinaca, od ograničenja kretanja do stavljanja pod vojni zakon, dok jevrejskim naseljenicima na okupiranim teritorijama upravljaju civilni sudovi, odgovaraju nekadašnjoj Južnoj Africi.

“Ovdje je država aparthejda”, rekao je. “Na teritoriji na kojoj se sudi dvoje ljudi prema dva pravna sistema, to je država aparthejda.”

Pardo (70) je na čelo Mossada 2011. imenovao Benjamin Netanyahu, tadašnji i sadašnji premijer Izraela. Netanyahuova stranka Likud rekla je da bi Pardo “trebao da se stidi” svojih komentara.

“Umjesto da brani Izrael i izraelsku vojsku, Pardo kleveće Izrael”, navodi se.

I ranije izraelske vlade su se borile protiv optužbi za aparthejd tako što su ih okarakterisale kao antisemitske zbog zabrinutosti da će optužbe potaknuti pokret bojkota ili otvoriti put krivičnom gonjenju prema međunarodnim zakonima protiv aparthejda.

Ali takve optužbe postaje teže odbaciti kada dolaze od onih unutar izraelskog establišmenta.

Pardo je za AP rekao da njegovi stavovi o sistemu na Zapadnoj obali „nisu ekstremni. To je činjenica.”

Također je upozorio da ono što je opisano kao izraelska “okupacija zauvijek” ugrožava njegovo postojanje kao jevrejske države. „Izrael treba da odluči šta želi“, rekao je. “Država koja nema granice, nema granice.”

Pardo je među najvišim bivšim zvaničnicima koji su povukli nekada tabu paralelu sa nekadašnjom Južnom Afrikom. Bivši izraelski državni tužilac, Michael Ben-Yair, rekao je prošle godine “da je moja zemlja potonula u takve političke i moralne dubine da je sada režim aparthejda”.

Bivši predsjednik izraelskog parlamenta Avraham Burg i poznati izraelski historičar Benny Morris su među više od 2.000 izraelskih i američkih javnih ličnosti koje su nedavno potpisale javnu izjavu u kojoj su izjavili da “Palestinci žive pod režimom aparthejda”.

Otvoreno pismo poziva američke jevrejske grupe da govore protiv okupacije palestinskih teritorija u masovnim izraelskim protestima protiv Netanyahuovih reformi pravosuđa koje duboko razdvajaju, a koje, kako se navodi, imaju za cilj “anektirati više zemlje, i etnički očistiti sve teritorije pod izraelskom vlašću od palestinskog stanovništva”.(stav.ba)

akos.ba

 

Povezani članci