Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Biti dobar ne znači biti savršen

Biti dobar ne znači biti savršen

Postoji duboko pogrešna definicija koja uzrokuje razaranje na nečijem putu ka Allahu. Naime, vjeruje se da “dobar” = biti “savršen,” a da je “nesavršen” = “loš”. Rezultat ovog pogrešnog pojma je mržnja prema samom sebi ili arogancija. Ako osoba smatra da ima mane znači da je “loša”, a posmatranje svoje nesavršenosti dovodi do mržnje samog sebe i očaja – koji blokira tu osobu na putu prema njegovom Gospodaru. Jedini način sa kojim se neko može nositi sa ovim pojmom jeste da o sebi misli da je “dobar” te da vjeruje da nema mahane (da je savršen). Ali, vjerujem da ovakva arogancija (ujub) i samozavaravanje (ghuroor) dovodi do kibra (gledanje sa visoka na druge koji nisu tako “savršeni”).

Ali cijeli problem je ukorijenjen u kvarnoj definiciji. Ako se umjesto toga usmjeravamo sa ispravnom islamskom definicijom, ovo se ne bi desilo.

Ako umjesto toga znamo da je “dobro” = “nesavršeno, ali sa težnjom za boljim i sa pokajanjem”, mogli bismo naučiti da više opraštamo sami sebi i drugima i da zaštititimo sebe od ovih šejanskih spletki: očaja i arogancije.

Piše: Yasmin Mogahed
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top