Vijesti iz svijeta

Američki muslimani neće glasati za Bidena na izborima

Osuda Bidena od strane vođa muslimanske zajednice ne znači podršku bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu

Čelnici američke muslimanske zajednice iz nekoliko američkih država obećali su povući podršku američkom predsjedniku Joeu Bidenu navodeći kao razlog njegovo odbijanje da pozove na prekid vatre u Gazi. Demokrati u Michiganu upozorili su Bijelu kuću da bi ga Bidenovo vođenje rata između Izraela i Hamasa moglo koštati dovoljno podrške unutar arapsko-američke zajednice da utječe na ishod predsjedničkih izbora 2024.

Zvaničnici iz Michigana, Minnesote, Arizone, Wisconsina, Floride, Georgije, Nevade i Pennsylvanije okupili su se za govornicom i poslali snažnu poruku Bidenu u Dearbornu, Michigan, gradu s najvećom koncentracijom Amerikanaca arapskog porijekla u Sjedinjenim Državama .

Ministarstvo zdravstva Gaze u subotu je ažuriralo broj poginulih u ratu između Izraela i Hamasa na 15.200 Palestinaca, od kojih su otprilike dvije trećine žene i maloljetnici. Bidenova nespremnost da pozove na prekid vatre nepopravljivo je oštetila njegov odnos s američkom muslimanskom zajednicom, kazala je Jaylan Hussein iz Minneapolisa, jedna od organizatorica konferencije. “Cijele porodice i djeca su zbrisani oružjem koji se šalje od našeg poreza”, kazala je. „Ono čemu danas svjedočimo je tragedija nad tragedijama. Bijes u našoj zajednici je nevjerojatan. Jedna od stvari koja nas je još više razljutila je činjenica da je većina nas zapravo glasala za predsjednika Bidena.“

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates prethodno je rekao da se Bidenova administracija zalagala za humanitarne prekide u borbama za dostavljanje humanitarne pomoći u Gazu, dodajući da su “borba protiv otrova antisemitizma i zalaganje za suvereno pravo Izraela da se brani uvijek bile temeljne vrijednosti predsjednika Bidena”.

Michigan, Wisconsin i Pennsylvania bile su ključne države koje su pomogle Bidenu da osvoji Bijelu kuću na izborima 2020. Oko 3,45 miliona Amerikanaca identificira se kao muslimani što je oko 1,1% stanovništva zemlje. Ali njihovi čelnici su u subotu poručili da više nema podrške zajednice Bidenu. “Mi smo moćni. Nemamo samo novac, već imamo i stvarne glasove. I iskoristit ćemo taj glas da spasimo ovu naciju od nje same”, rekla je Hussein na konferenciji.

Osuda Bidena od strane vođa muslimanske zajednice ne znači podršku bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, pojasnila je Hussein. “Nemamo dvije mogućnosti. Imamo mnogo opcija. I to ćemo iskoristiti.”

akos.ba

Povezani članci

Back to top button