Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ambasador Koç za Akos.ba: Ponosni smo što je Turska među prvima priznala BiH

Ambasador Koç za Akos.ba: Ponosni smo što je Turska među prvima priznala BiH

haldun koc

Razgovor sa ambasadorom Republike Turske u Sarajevu gospodinom Haldunom Koç povodom 27. godišnjice priznanja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.

U povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine portal Akos.ba će realizovati ciklus tekstova vezanih za referendum, dešavanja u tom periodu i o događajima i ličnostima koji su obilježili to vrijeme.

Razgovarao: Voloder Sanadin

Akos.ba: Republika Turska je druga država koja je 06.02.1992. godine, sedam dana poslije Bugarske, priznala nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine. Ovaj potez je bio jako hrabar i rizičan s obzirom da se referendum o nezavisnosti održao 29.02. i 01.03.1992. godine. Na čemu je utemeljena ova historijska odluka Republike Turske?

Haldun Koç: Republika Turska nije ostala neosjetljiva na pravednu borbu i zahtjeve Bosne i Hercegovine s čijim je stanovnicima stoljećima dijelila sudbinu i zasnovala posebne veze, uključujući i rodbinske, u tadašnjim uslovima učinila važan korak i priznala nezavisnost zemlje. Naravno, ovdje se radilo i volji naroda. U kontekstu naših posebnih veza, naša zemlja nije mogla ostati nijema pred jednom ovako izraženom voljom naroda Bosne i Hercegovine. Danas cijeli svijet priznaje Bosnu i Hercegovinu i mi se ponosimo što smo među zemljama koje su je prve priznale.

Akos.ba: S obzirom na ratna dešavanja na Balkanu i promjene na političkoj sceni u Republici Turskoj međusobni politički, kulturni, ekonomski odnosi dvije države su u stalnom usponu. Koje segmente je potrebno unaprijediti u narednom periodu?

Haldun Koç: Tumačiti odnose između Bosne i Hercegovine i Turske samo iz ugla uzajamnog interesa ili raznih aktera bi bilo nedovoljno. Pored ovih elemenata, naše bilateralne odnose karakterizira nešto posebno što se oslanja na drugačije temelje. Ove odnose možemo bolje shvatiti ako pogledamo iz historijske perspektive, i k tome još dodamo milionsku bošnjačku dijasporu u Turskoj.

To je upravo ono što akteri koji danas pokušavaju naše bilateralne odnose tumačiti iz raznih negativnih uglova ne razumiju. Turska ima veoma posebne i duboke veze sa Bosnom i Hercegovinom.

Prirodno, naši bilateralni odnosi se stalno razvijaju u svim oblastima. Što se nas tiče, ne postoje granice za to. Mi ćemo svakako nastaviti činiti sve što je u našoj moći da se ovi odnosi još više razvijaju.

Smatram da je potrebno da našu bliskost u oblasti politike i kulture te naše trgovinske i ekonomske odnose u narednom periodu još intenzivnije usmjeravamo ka mnogo višim dimenzijama. U tom smislu, vjerujem da će uzajamno povećanje investicija i jačanje i obogaćivanje područja naše ekonomske saradnje osnažiti duboke veze između naših zemalja a time i ojačati prosperitet i ekonomski razvoj koji su temelj političke stabilnosti u regionu. Vjerujem da su veliki infrastrukturni projekti poput autoputa Sarajevo-Beograd koji se mogu zajednički realizirati i koji će biti u interesu cijelog regiona, jedan dobar korak ka ovom cilju.

Akos.ba: U Republici Turskoj živi višemilionska bošnjačka manjina koja sve intezivnije afirmiše svoj identitet, jezik i tradiciju. Mnogo je uspješnih pojedinaca u turskom društvu koji su porijeklom Bošnjaci. U gradu Edirne na Univerzitetu Trakija djeluje Katedra za bosanski jezik, a od prošle godine u pojedinim školama potomci Bošnjaka mogu da uče jezik svojih predaka. Da li je u dovoljnoj mjeri iskorišten kapacitet bošnjačke dijaspore u cilju uspostavljanaj prisnijih ekonomskih i kulturnih veza dvije države?

Haldun Koç: Kao što ste i sami naveli u pitanju, na Univerzitetu Trakija postoji Odsjek za bosanski jezik i književnost. Također, u nekim našim osnovnim školama bosanski se podučava kao izborni predmet. Evidentno je da ovo značajno pridonosi našim bilateralnim odnosima. Doprinos bošnjačke dijaspore u našoj zemlji je neosporan u uspostavljanju bliskih ekonomskih i kulturnih veza koje su već prisutne među našim zemljama. Naše građane bošnjačkog porijekla danas možete naći u svim institucijama i na svakom položaju u našoj zemlji. Jasno je da je dijaspora jedan od kamena temeljaca bliskih veza između naših zemalja.

Podučavanje bosanskog jezika u našoj zemlji povećava potencijal doprinosa našim bilateralnim odnosima. Slično tome, smatram da činjenica da se turski jezik u Bosni i Hercegovini naširoko uči kao drugi strani jezik u nekim školama, jača vezu između naših zemalja. Povećanje broja mladih koji govore oba jezika, doprinosi jačanju razvoja političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa te osnaživanju jakih kulturnih veza.

Akos.ba: Republika Turska je jedna od najznačajnih članica NATO-a, i vojno i ekonomski. Ipak članstvo u EU čeka već pola stoljeća. Bosna i Hercegovina je strateški opredjeljena za članstvo u NATO i EU. Kako gledate na tu opredjeljenost Bosne i Hecegovine i kakav je stav Republike Turske po tom pitanju s obrzirom da ste članica PIC-a?

Haldun Koç: Turska podržava sve napore usmjerene ka kontinuitetu cjelovitosti, teritorijalnog integriteta i stabilnosti Bosne i Hercegovine i zalaže se za zaštitu njene multietničke i multikulturalne prirode. Jasno je da je članstvo u NATO-u i EU izuzetno značajna prilika za budućnost Bosne i Hercegovine. Članstvo u NATO-u i EU će značajno doprinijeti miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a time i ekonomskom razvoju. Turska pozdravlja i sve reforme koje se realiziraju u okviru integracija sa euro-atlantskim institucijama. Mi ćemo uvijek na najjači način podržavati članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u i EU, i nastaviti odlučno zagovarati stav u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira.

Akos.ba: Vaša poruka građanima Bosne i Hercegovine u povodu 1. marta – Dana nazavisnosti?

Haldun Koç: Prije svega, povodom 1. Marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, svim građanima Bosne i Hercegovine želim da žive u miru i blagostanju u svojoj nezavisnoj zemlji.

Sa svojim prirodnim ljepotama, ekonomskim potencijalima i izuzetno kvalitetnim ljudima, Bosna i Hercegovina je jedna posebna zemlja. Bosna i Hercegovina sa svojom multikulturalnom prirodom i prijateljskim, gostoljubivim ljudima koji su najbolji primjer tolerancije, treba nastaviti ulagati napore za izgradnju jedne jake zemlje fokusirane na zajedničke ciljeve, zemlje za primjer. Ovo je neophodan ključ, ne samo za prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine, nego i za stabilnost cijelog regiona. Ova činjenica postavlja Bosnu i Hercegovinu na jednu drugačiju poziciju i nameće dodatne odgovornosti.

Naša zemlja će se uvijek zalagati za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Osim toga, zahvaljujući i prednosti koju pruža zajedništvo naših zemalja i naroda, ona će i dalje doprinositi razvoju Bosne i Hercegovine u svim oblastima, a posebno ekonomiji i trgovini.

Foto: Anadolija

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top