Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ambasador Koç: 100 turskih kompanija u BiH zapošljava skoro 4.000 radnika

Ambasador Koç: 100 turskih kompanija u BiH zapošljava skoro 4.000 radnika

U Bosni i Hercegovini registrovano je najmanje 100 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 4.000 radnika. Ulaganja turskih kompanija u BiH procjenjuju se na oko 600 miliona eura, poručio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Koc je odgovarao na pitanja novinara AA vezano za odnose između dvije zemlje, kao i o aktivnostima turskih kompanija i drugih organizacija na području Bosne i Hercegovine. Konstatovao je kako su Turska i BiH dvije zemlje koje imaju posebne odnose sa historijskog i kulturološkog aspekta.

Prema njegovim riječima, kada je riječ od odnosima Turske i BiH, oni će i u narednom periodu biti na visokom nivou, te se očekuje vrlo učinkovit i aktivan proces u odnosima i stavljanje težišta na vrlo važne projekte.

Podvukao je kako jedinstvo i zajedništvo Bosne i Hercegovine predstavljaju glavne elemente u pogledu politike Turske prema BiH. Turska će, naglasio je, nastaviti pružati podršku BiH na putu u NATO i Evropsku uniju.

Ambasador Koc je naveo kako se projekti na podučju cijele BiH iza kojih stoji Turska realizuju bez pravljenja bilo kakvih razlika među stanovnicima ove zemlje. Prema njegovim riječima, Turska u BiH realizuje projekte koji imaju za cilj doprinijeti razvoju i povećanju broja radnih mjesta.

– Završeni pregovori o revidiranju Sporazuma o slobodnoj trgovini –

Podsjetio je kako je revidiran Sporazum o slobodnoj trgovini koji su Turska i BiH potpisale 2003. godine.

“Pregovori oko revidiranja pomenutog sporazuma sa završeni. U novom Sporazumu biće jedna nova stavka u vezi sa pružanjem usluga”, kazao je Koc.

Dodao je kako će novi Sporazum o slobodnoj trgovini biti značajan poticaj trgovinskim odnosima, posebno kada se govori o izvozu mesa i mesnih prozivoda.

“2003. godine imali smo trgovinsku razmjenu od 70 miliona dolara, 2018. godine ta cifra se popela na 700 miliona. Naš cilj je da u trgovinskoj razmjeni ostvarimo cifru od milijardu dolara. Revidirani Sporazum će u tom smislu biti jedan vrlo značajan mehanizam”, konstatovao je Koc, te dodao:

“Novim sporazumom predviđena je trgovina koja će obuhvatiti 8.000 tona krupne, 2.000 tona sitne stoke, 1.000 tona peradi i oko 2.000 tona unutrice. To je vrlo značajno za BiH. Proizvođač, kada zna da postoji jedna ovolika kvota na godišnjem nivou, mnogo lakše će proizvoditi.”

– Ulaganja od 600 miliona eura osiguravaju zapošljavanje 4.000 ljudi

Koc se dotakao i aktivnosti turskih organizacija na području Bosne i Hercegovine, te dodao kako Ziraat Banka u BiH ima svoje 32 poslovnice i vrlo je aktivno u toj zemlji djelovala kroz kreditne linije u vrijednosti od 150 miliona eura.

Također je naglasio kako su tu i aviokompanije Turkish Airlines i Pegasus koje kroz svoje letove Istanbul – Sarajevo daju ozbiljan doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), prema riječima Koca, do sada je na području BiH realizovala 850 projekata u vrijednosti 82 miliona dolara. Kako je rekao, riječ je o poticajnim projektima za razvoj i zapošljavanje.

Ambasador Koc ističe također da je u BiH registrovano najmanje 100 turskih kompanija, te dodaje:

“Ulaganja ovih kompanija u BiH procjenjuju se na 600 miliona eura, a istovremeno obezbijeđena su radna mjesta za oko 4.000 ljudi. Natron Hayat, Sisecam, Pobjeda-Rudet su samo neke od kompanija.”

Koc je također podjetio kako je Generalna direkcija vakufa (VGM) Republike Turske u BiH realizovala 16 projekata u vrijednosti 35 miliona eura. Tu je i turski Crveni polumjesec koji je imao vrlo značajne projekte prethodnih mjeseci, posebno kada je riječ o zbrinjavanju migranata koji borave na području BiH.

Govoreći i o projektu autoputa koji će spojiti Sarajevo i Beograd, naglasio je kako je riječ o velikom infrastrukturnom projektu koji je pokrenut ličnim zalaganjem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Riječ je o jednom velikom projektu koji će ekonomski, ali isto tako i društveno spojiti i ujediniti stanovnike regiona”, poručio je Koc.

– Turska i BiH imaju dinamične odnose –

Kada je riječ o aktivnstima VGM-a, Koc je dodao kako je završena ponovna izgranja džamije Aladža u Foči, koja je u potpunosti bila srušena tokom agerisje na BiH 1992.-1995.

“Džamija će svečano biti otvorena 4. maja. Oživljavanje našeg zajedničkog naslijeđa značajno je u kontekstu destinacija koje će posjetiti turisti iz Turske. Smatramo da kroz ovakve historijske i projekte u oblasti kulture možemo povećati broj turista. Kada govorimo o turistima koji dolaze u BiH, turisti iz Turske su među najbrojnijima”, pojasnio je Koc.

Ambasador je na samom kraju razgovora poručio kako će Turska nastaviti ulagati u Bosnu i Hercegovinu.

“Naše investicije u narednom periodu će biti natavljene. Nastavljamo razgovarati i s lokalnim vlastima kako bi se uspostavili što kvalitetniji uvjeti za ulaganje. Odnosi između Turske i BiH uvijek su bili dinamični i oni će tim tempom biti i nastavljeni”, zaključio je Koc.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top