Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Albanski čelnici pozivaju na smirenost: U zemljotresu poginulo šest, povrijeđeno 300 osoba

Albanski čelnici pozivaju na smirenost: U zemljotresu poginulo šest, povrijeđeno 300 osoba

Albanski zvaničnici pozivaju na smirenost nakon zemljotresa, koji je u jutarnjim satima pogodio sjever zemlje, a u kojem je poginulo najmanje šest ljudi, a oko 300 je povrijeđeno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Edi Rama rekao je u utorak da sve vladine agencije “intenzivno rade na spašavanju života na području Drača i Thumanea”.

“To je dramatičan trenutak u kojem bismo trebali sačuvati smirenost, ostati jedni pored drugih kako bismo se nosili sa ovim šokom”, naveo je Rama.

Predsjednik Ilir Meta pozvao je vladu da zatraži međunarodnu pomoć i pozvao je na solidarnost sa stanovništvom pogođenih područja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zatražilo je od ljudi da izbjegavaju vožnju na području pogođenih područja kako bi omogućili hitnim službama da nesmetano rade.

Iz albanskog Ministarstva odbrane potvrđeno je da je broj smrtno stradalih porastao na šest.

Glasnogovornica Albana Qehajaj izjavila je da su izvučena još dva tijela ispod ruševine zgrade u zapadnom lučkom gradu Draču, 33 kilometra od glavnog grada Tirane.

Ukupno su zabilježena tri smrtna slučaja u Draču, dva u sjevernom gradu Thumaneu i jedan u Kurbinu.

Ministrica zdravstva Ogerta Manastirliu rekla je da je oko 300 osoba već hospitalizirano u Draču, Tirani i Thumaneu, a pristiglo ih je i više.

Albanski predsjednik Ilir Meta izjavio je da je na sjeveru Albanije “vrlo dramatična” situacija nakon što je snažan zemljotres pogodio taj dio zemlje.

U jutarnjim satima područje Drača pogodio je zemljotres jačine prvobitne izmjerene od 6,3 stepena dok je kasnije ova vrijednost smanjena na 5,4 stepena po Richteru.

Osim u Albaniji, zemljotres se osjetio i u Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Albaniji je došlo i do poteškoća u komunikaciji, a zabilježeni su i prekidi u snabdijevanju električnom energijom.

Ministarstvo sporta, obrazovanja i omladine saopćilo je kako je otkazana nastava u školama u Tirani, Draču i Lezhi.

U zemljotresu jačine 5,8 koji je Albaniju pogodio 21. septembra povrijeđene su 132 osobe, a materijalna šteta nastala je na više od 600 objekata.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top