fbpx
Književni kutakU FokusuVijesti iz zemlje

Ahmet Davutoglu: Sarajevo je moj učitelj i jedinstveni ponos Evrope

Na promociji svoje autorske knjige „Civilizacije i gradovi“ koja je održana danas  u Sarajevu, Ahmet Davutoglu je veliki dio svog izlaganja posvetio upravo glavnom gradu naše zemlje. Naime, u svom obraćanju mnogobrojnoj sarajevskoj publici u prepunoj sali Hotela „Hills“ Ilidža, Davutoglu se prisjetio svog prvog dolaska u naš glavni grad:

„Kada sam došao u Sarajevo po prvi put davne 1996. godine primjetio sam da je to grad koji se sastoji iz tri dijela. Prvi dio podsjeća me na Jugoslaviju ili čak Moskvu, drugi dio ovog grada koji nudi građevine iz Austrougarskog perioda daje mi utisak da je Sarajevo mali Beč, a već onaj treći dio grada čini da u Sarajevu vidim Istanbul, Bursu ili Konyu – inače moj rodni grad” – ističe Davutoglu.

Sarajevo je za Ahmeta Davutoglua sasvim sigurno izvor inspiracija, a kako i sam ističe glavni grad Bosne i Hercegovine za njega predstavlja čitavu historiju Evrope sumiranu na jednom mjestu.

„Kada pitam nekoga u Evropi od mojih prijatelja u kojem se gradu u istoj ulici mogu naći kršćanska, islamska i judeistička bogomolja oni mi odmah kažu sa osmijehom – u Sarajevu. Upravo zbog toga sam puno vezan za Sarajevo, jer je ono spoj različitih kultura na šta Evropa treba da bude ponosna. Također, Sarajevo me podsjeća zbog svoje teške sudbine i dugotrajne opsade i na Sankt Petersburg što još jednom potvrđuje da je Sarajevo grad historije i definitivno moj učitelj” – govori Davutoglu.

Osim o glavnom gradu Bosne i Hercegovine Ahmet Davutoglu je spomenuo i dirljivo putovanje u Foču sa svojim studentima kada je po prvi put vidio porušenu Aladžu, što je na njega ostavilo veoma snažan utisak. Davutoglu se osvrnuo i na stradanja tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, te je istakao da se takvo nešto više neće ponoviti Bosni i Hercegovini.

Profesor Davutoglu je bio šef diplomatije Republike Turske u dva mandata i premijer Vlade Republike Turske u jednom mandatu. Stručnjak je u oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

 

Povezani članci

Back to top button