Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Ahed Tamimi: Simbol nove buntovne palestinske generacije

Ahed Tamimi: Simbol nove buntovne palestinske generacije

Tokom proteklih godina, mediji su emitovali video snimke o njenom odlučnom suočavanju sa oružanim okupacionim vojnicima, licem u lice, i zahtijevajući da napuste teritorije  koje su silom okupirali, bez obzira na njihove pretnje i napade.  Ova plavokosa palestinska devojka je 16-godišnja Ahed Tamimi koja je odrasla u selu Nabi Saleh na Zapadnoj obali. Ovo selo je iskusno u umjetnosti popularnog otpora i masovnih sukoba sa naoružanim okupacionim vojnicima i naseljenicima.

U početku u svom detinjstvu, Ahed je savladala upotrebu školskog principijelnog jezika sa agresivnim naoružanim vojnicima. Obraća im se kao neposlušnoj djeci, te ih kori i degradira njihovu vojsku. Dok to čini, ona koristi svoje vlastito oružje: pametni telefon koji bilježi njene trenutke prkosa za svoj narod i za čitav svijet da vidi.

Cijela porodica Tamimi uključena je u ovu tradiciju, nakon što je shvatila uticaj koji upotreba telefonske kamere ima u obuzdavanju okupacionih vojnika i sprečavanju njihovog uobičajnog agresivnog ponašanja.

Vojnici ne mogu da se suoče sa kamerom koja otkriva njihovo uznemiravanje Palestincima cijelom svijetu i razotkriva njihovo pravo lice.

Okupacija nije uzela u obzir činjenicu da će pametni telefon biti izmišljen i da će biti dodan palestinskim rovovima tokom sukoba i konfrontacija u palestinskim gradovima, selima i kampovima za izbjeglice.

Danas, nakon što palestinski narod osvaja bitku za imidž izlaganjem svoje stvarnosti upravo onakve kakva jeste, izraelska propaganda je zauzeta pokušavajući da odvrati svijet od ove stvarnosti i da prikrije vojnu okupaciju i nelegalna naselja.

Izraelska propagandna mašina takođe pokušava da opravda izgradnju zidova i nametanje novog sistema izolacije Palestincima. Dok Palestinci znaju da se njihova borba na terenu neće odlučivati ili dobiti od strane kamere, oni su svjesni njenog utjecaja, bar u tome što su okupacionu propagandu onemogućili da osvoji srca i umove svijeta.

Ahed Tamimi je uhapšena 19 Decembra 2017. Njena mati je uhapšena nakon što ju je posjetila u izraelskom  pritvornom centru nekoliko sati kasnije. Hapšenje se dogodilo nakon što je Ahed davala lekciju okupatorskim vojnicima kada su se okupili oko njene porodične kuće kako bi napali mlade Palestince koji žive u tom selu. Ova hrabra mlada djevojka zatražila je od njih da odmah odu, a nakon što su pokušali da je tuku, ona je zajedno sa svojom sestrom uzvratila udarce, te ih natjerala da bježe. Milioni na društvenim mrežama vidjeli su to zahvaljujući kameri pametnog telefona.

Fotografija Ahed Tamimi s njenim roditeljima kada je bila još djevojčica
Fotografija Ahed Tamimi s njenim roditeljima kada je bila još djevojčica

Ahed je jedan od simbola palestinske generacije koja je puna hrabrosti i koja odbija da svoj bijes zadrži u sebi. To je generacija koja najavljuje svoj prkos i ne plaši se batina, hapšenja pa čak ni pogubljenja na terenu, koje okupacione snage, od oktobra 2015. godine, sve više čine nad palestinskim maloljetnicima. Za vojnike je postalo lako mirne duše otvoriti vatru na palestinske.

Ahed Tamimi je primjer izrastanja nove generacije iz uspješnih palestinskih intifada generacija. Ova generacija koja je objavila svoju pobunu protiv aparthejda i sistematskog zastrašivanja kojeg okupacione snage sprovode nad njima, što uključuje kampanje hapšenja koja se javljaju u zoru svako jutro, praćena vojnim napadima na sela i kuće u kasnim večernjim satima. Hiljade palestinske djece ima nekoliko iskustava urezanih u svoja sjećanja kada su ih u njihovim spavaćim sobama probudili teško noružani i maskirani vojnici, a Ahed je upravo jedno od te djece. Bila je svjedok hapšenja članova njene porodice, uključujući i njenog oca, Bassema Tamimija, koji je do sada uhapšen devet puta a ipak djeluje odlučnije nego ikada da spriječi okupaciju.

Ova palestinska generacija, koja je puna bijesa i ljutnje prouzrokovane vojnom okupacijom, ne zna šta znači strah. Bezobzirni američki predsjednik, koji je Jeruzalem poklonio izraelskoj vojnoj okupaciji, bio je dovoljan da zapali popularnu masovnu palestinsku ljutnju koja izbija na površinu. Ovo se čini kao novi val bijesa koji je počeo da poprima karakteristike intifade i korištenje kamenja i pametnih telefona.

Izraelsko rukovodstvo možda vjeruje kako su konačno osvojili Jeruzalem, smanjilo put ka uspostavljanju palestinske države i osiguralo kontrolu nad državom. Međutim, ova arogantna logika vodi do ozbiljnih poteškoća, koje su sami stvorili. Vojne snage svojim oružjem i municijom, svakodnevno moraju da jure djecu po selima i da se na raskrsnicama i kontrolnim punktovima svakodnevno sukobljavaju sa omladinom punom bijesa.  Te uznemiravajuće incidente vide cijeli svijet, kao što je to bio slučaj kada je 15 naoružanih vojnika tuklo mladog bespomoćnog palestinskog dječaka koji je starosne dobi kao njihova djeca. Radi se o dječaku Fawzi Al-Junaidiju, koji je bio podvrgnut batinama i šakama dok je ponosno držao glavu podignutom. On je također simbol nove palestinske generacije koja neće dozvoliti da izraelska okupacija dominira.

Izvor: middleeastmonitor.com

Autor: Hossam Shaker

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top