Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Adem Mehmedović za Akos.ba: Upoznajte svoju domovinu, da bi je više voljeli

Adem Mehmedović za Akos.ba: Upoznajte svoju domovinu, da bi je više voljeli

adem-mehmedovic

U sklopu kampanje  portala Akos.ba pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” sa ciljem afirmacije predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, antifašističke borbe naroda Bosne i Hercegovine za jedinstvenu domovinu svih njenih naroda i građana, Redakcija portala donosi vam niz razgovora sa našim istaknutim intelektualcima, javnim ličnostima iz raznih sfera našeg društva i dijaspore.

U ovom tekstu možete pročitati razgovor sa srebreničkim novinarom Ademom Mehmedovićem.

Akos.ba: Na koji način se u Podrinju njeguje antifašizam i državotvorna svijest s obzirom na odnos lokalnih i entitetskih vlasti?

Adem Mehmedović: Bošnjaci u Podrinju su itekako državotvorni. Prije svega, to pokazuje činjenica da su se vratili u svoja mjesta odakle su protjerani, te gdje su njihovi najmiliji ubijani. Ponovo na svojim ognjištima, na istočnoj granici Drini, formiraju porodice i rađaju djecu. Možda to najbolje pokazuje da žive za Bosnu i Hercegovinu, i ideju slobode, ravnopravnosti, jednakih prava. Sve se to poklapa i sa idejom antifašizma. Naravno, osim činjenice da su se vratiili u mjesto gdje je nad njima počinjen genocid, spremni su na suživot sa drugim narodima. Nažalost, u istočnoj Bosni svi ne doživljaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu. Nerijetko čujemo negativne poruke iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta usmjerene protiv države.  Zapravo, kako lokalne, tako i entitetske vlasti negiraju državnost Bosne i Hercegovine, kao i značaj 25. novembra. To je realnost koju nije lahko prihvatiti, ali jednostavno je tako. Srebrenica kao simbol bošnjačkog stradanja ima izuzetan značaj za državu Bosnu i Hercegovinu. Međutim, obilježavanje 25. novembra se vrši na način da se položi cvijeće i prouči Fatiha u Memorijalnom centru Potočari, preživjele žrtve genocida se prisjete svojih voljenih kojih više nema, i svih onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Taj dan u Srebrenici prođe bez svečanih akademija, događaja (osim nekih manjih koji se organizuju na individualnoj osnovi od strane pojedinaca). Lično smatram da svakog 25. novembra u Srebrenici treba da budu najviši državni zvaničnici, da u ovom gradu bude najveća svečana akademija posvećena Danu državnosti itd. Međutim, to se ne dešava, i to je ono što boli podrinjske Bošnjake koji praktično svojim načinom života pokazuju privrženost svojoj zemlji, patriotizam i spremnost da žive sa drugima.

Akos.ba: Mnogo je paralela između nacizma i fašizma s jedne strane i agresije, ratnih metoda i genocida u proteklom ratu sa druge strane. Da li su Bošnjaci uspjeli antifašističko naslijeđe iz Drugog svjetskog rata integrisati sa borbom za nezavisnu i cijelovitu Bosnu i Hercegovinu?

Adem Mehmedović: Bošnjaci su u posljednjem ratu branili svoju domovinu. Taj silan inat bosanski je uspio da u ratnim uslovima odbrani temelje Bosne i Hercegovine. U tim najtežim trenucima Bošnjaci nisu odustali od ideje slobodne zemlje u kojoj žive sa drugim narodima, sa Srbima, Hrvatima i drugima. To nije samo antifašističko nasljeđe, nego što narod kaže nasljeđe od “pamtivijeka”. I dan danas je to tako, Bošnjaci ni u jednom trenutku nisu promjenili viđenje svoje domovine. Uvijek će to za njih biti zemlja svih, bez obzira na sve ono što se događalo u ratu, Bošnjaci su spremni da grade nezavisnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Akos.ba: Vaša poruka za čitaoce portala Akos.ba u povodu 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Adem Mehmedović: Upoznajte svoju domovinu, da bi je više voljeli. Obilazite svaki pedalj naše zemlje, obiđite Srebrenicu i udahnite najbolji zrak na dunjaluku, zagrabite rukama hladne Drine u Zvorniku, nasmijte se u Tuzli, prođite kroz Zavidoviće, osjetite historiju na Vranduku, sjetite se banova u Zenici, popijte kahvu u šeher Sarajevu. Konjic, Jablanica, mistični Blagaj, prelijepi Mostar, ljuta Krajina, kršna Hercegovina, Una, Sava, galopiranje divljih konja poljima, rijeke, jezera, planine, i još mnogo toga, sve je to Bosna i Hercegovina. Čitajte, učite i pišite o Bosni i Hercegovini.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top