Islamske teme

Sedam savjeta kako ustati i OSTATI BUDAN nakon sabah-namaza

„Prespavao/la sam sabah namaz, uhh…“ Da li postoji gori način da započnete svoj dan od ovoga? Budite se bezvoljni, iscrpljeni, poraženi i onda još trebate da čitav dan posvetite radu.

A već ste u zaostatku i s voljom i energijom. Jutro je najvažniji i blagoslovljeni dio dana koji ako se izgubi, ni s čim se ne može nadoknaditi. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je učio dovu da Allah, dželle še’nuh, podari bereket njegovom ummetu u jutru: „Gospodaru moj, podari mom ummetu bereket u jutarnjim satima.” (Ebu Davud, Ahmed i ibn Madže)

Stoga, kako bi vam u ime Allaha pomogli da iskoristite sve blagodati sabah-namaza i jutarnjih sati, ovaj članak vam donosi 7 praktičnih savjeta:

1. Ranije otiđite na spavanje i odmorite se

Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nije imao običaj da sijeli poslije jacije-namaza, već bi išao svojoj kući na počinak. Sličan životni stil su generacije muslimana njegovale sve do novijih vremena. Zajednice koje bi na počinak išle nakon zalaska Sunca, imale su naviku buđenja prije njegovog izlaska, i jutro su iskorištavale za ibadet i stjecanje nafake. Ukoliko vam je ipak potrebno više sna, probajte iskoristiti vrijeme kajlule – nakon podne-namaza pa sve do ikindije-namaza.

2. Razriješite 3 šejtanova čvora, uz Allahovu pomoć

„Dok spavate šejtan na vašem potiljku zaveže 3 čvora, i udari po svakom čvoru govoreći: ‘Spavaj, pred tobom je duga noć!’ Ako spomene Allaha kad se probudi razveže se jedan čvor, ako se abdesti razveže se drugi čvor, ako klanja razveže se i treći čvor. Tada ustane odmoran i dobro raspoložen, u suprotnom ustane lijen i neraspoložen.“ (Buhari i Muslim)

Ne treba da nas iznenade šejtanovi pokušaji da nas odvrati od ibadeta Svevišnjem i ustajanja na sabah. Elhamdulillah, Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nam je dao i za taj problem rješenje:

a) Spomenite Allaha odmah nakon buđenja, dovom poput: El-hamdu li-llahi-llezi ahjana ba’de ma ematena ve ilejhi-n-nušur. – Hvala Allahu, Koji nas oživi nakon što nas umrtvi, i Njemu se, konačno, sve vraća. (Buhari)

b) Uzmite abdest.

c) Klanjajte namaz. A nakon što klanjate namaz, nemojte sebi dopustiti da idete nazad na spavanje. Kako biste se riješili pospanosti – umijte se hladnom vodom, doručkujte, ili popijte malo soka ili voda.

3. Zikr nakon namaza i jutarnji zikr

Ukoliko i dalje imate volju za spavanjem nakon klanjanja sabah-namaza, sjetite se nagrade koju imate za spominjanje Milostivog i dove koju meleki čine za vas: “Kada neko od vas upotpuni svoj abdest i ode u džamiju isključivo radi namaza, neće učiniti nijedan korak a da mu Allah neće povećati stepen u Džennetu i obrisati jedan grijeh. A kada uđe u džamiju ima nagradu onoga ko je u namazu sve dok ga namaz sprečava da izađe, a meleki na njega donose salavat (mole za oprost) sve dok je na mjestu na kojem je klanjao: ‘Gospodaru naš, oprosti mu, Gospodaru naš, smiluj mu se’, sve dok ih ne uznemiri nečim ili ne izgubi abdest.”‘ (Buhari)

Dodatno, što duže ostanete budni, manje su šanse da ćete se vratiti nazad u krevet i da ćete moći zaspati.

4. Neka vam cilj bude da klanjate i duha-namaz

Duha-namaz je nafila koja se može klanjati otprilike oko 20 minuta nakon izlaska Sunca pa sve do oko 45 minuta prije podne-namaza. Kolika je nagrada za obavljanje duha-namaza, najbolje nam pojašnjava hadis Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, u kojem stoji: „Vi ste dužni da svaki dan za svaki svoj zglob date sadaku. Svako slavljenje (tesbih) je sadaka, svaka zahvala (tahmid) je sadaka, svako vličanje (izgovaran tekbira) je sadaka, naređivanje dobra a zabranjivanje zla je sadaka. Sve to nadomiještaju dva rekata duha namaza.“ (Muslim) Pa ko ne bi poželio takvu nagradu?

Nakon klanjanja sabah-namaza i učenja jutarnjeg zikra, ionako ćete se razbuditi, uz Allahovu pomoć. Pa zašto ne iskoristiti tu priliku, i obaviti i duha-namaz?

5. Učite i razmišljajte o Kur’anu

Vrijeme nakon sabah-namaza je posebna prilika za druženje s Kur’anom. Prije svih dnevnih obaveza i stvari koje zaokupljaju vašu pažnju, ono vam omogućava da sjednete na miru i učite Allahove Riječi. Ako ne iskoristite taj period dana, teško ćete kasnije pronaći vremena za učenje. Vjerujte, osjetit ćete i sami veliku korist ukoliko dan započnete s spominjanjem Allaha. „Obavljaj propisane molitve kad Sunce s polovine neba krene, pa do noćne tmine, i molitvu u zoru jer molitvi u zoru mnogi prisustvuju.“ Kur’an, El-Isra, ajet 78.

6. Odlazak u džamiju i tjelesna vježba

Ukoliko se teško budite i teško ostajete budni nakon sabah-namaza, jutarnja šetnja do džamije radi klanjanja namaza u džematu i kratko istezanje će pokrenuti vašu krv i vidjet ćete da ćete imati energije da ostanete budni i iskoristite i ostatak vašeg dana, uz Allahovu podršku.

7. Imajte spremnu listu stvari koje trebate obaviti

Da li vam se ovo ikad desilo? Budni ste, rano je jutro, imate volju za radom. Osvrnete se oko sebe…i zapitate se šta da radite. Ukoliko nemate plan za vaše jutro, izgubit ćete puno vremena lutajući i na završavajući obaveze. Stoga, naveče sastavite listu stvari koje trebate ujutro obaviti prije polaska na posao ili kućnih obaveza. Na listu stavite: klanjanje sabah-namaza, jutarnji zikr, učenje Kur’ana, duha-namaz. Taj papir stavite na vidno mjesto i vi i vaši ukućani se međusobno podstičite na izvršavanje tih Allahu dragih djela.

Na kraju, zašto ne biste i vi u svom životu pokušali primijeniti ove savjete? Zamislite kako ćete se osjećati odmorno i divno nakon jutarnjeg učenja Kur’ana, spominjanja Allaha, klanjanja nafile, i još ćete znati da ste iskoristili jutro u ibadetu Milostivom…i to sve prije posla ili drugih obaveza! Ispred vas ostaje još čitav dan i toliko prilika za dobra djela i korisne aktivnosti, uz Allahovu pomoć i podršku.

Autor: Amira Murphy

Za N-UM portal preveo i obradio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button