Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Poklon bolesnim – četvrti lijek

Poklon bolesnim – četvrti lijek

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog:

One koji, kada ih zadesi neka nevolja, kažu “Mi smo Allahovi, mi se Njemu vraćamo” (El-Bekara: 156); “I Onaj Koji me hrani i poji; i kada obolim, On me liječi” (Eš-Šu’ara’: 79-80).

U ovom ćemo Odsjaju sažeto iznijeti na vidjelo dvadeset i pet lijekova, koji mogu biti istinska utjeha i koristan mehlem iskušanicima, unesrećenima i bespomoćnim bolesnicima koji sačinjavaju desetinu čovječanstva.

 

ČETVRTI  LIJEK

      Ej, ti bolesni koji se stalno žališ! Ti nemaš prava da se žališ, već treba da budeš zahvalan i strpljiv. Jer, tvoje tijelo, organi i udovi nisu tvoja svojina. Nisi ih ti napravio, niti si ih kupio u kakvoj tržnici. Znači, da su svojina nekog drugog. A vlasnik sa svojom svojinom može činiti šta on hoće.

       Kao što smo rekli u dvadeset šestoj riječi, vrlo bogat i vješt kreator želi da  pokaže svoje prelijepe kreacije i veličinu bogastva i raskoši. Kao model na kome će isprobavati svoje kreacije, plati lijenom besposlenom čovjeku da jedan sat na tom siromašku isprobava svoje raskošne, vješto skrojene košulje i odjela.  Na njemu vrši prepravke, prekraja. Da bi pokazao svoje nadnaravno stvaralaštvo, siječe izmjenjuje, produžava, skraćuje. Pa zar taj plaćeni tromi lijenština ima pravo da se žali i velemajstoru prigovara; “Ti mene mučiš. Patiš me zahtjevajući od mene da se saginjem ispravljam i da mjenjam položaj kako tebi odgovara. Još i kvariš moju ljepotu, sječenjem ove košulje koja me uljepšava.” Može li on imati pravo na takve prigovore? Može li ga optužiti da je nemilosrdan i bezdušan?

      Dakle, ej bolesniče! Isto tako, i tebe Sveuzvišeni Tvorac / Sani-i Zuldželal, koji ti poput košulje, oblači tijelo ukrašeno svijetlim osjetilima-čulima kao što su oko, uho, pamet, srce, kako bi pokazao vezove svojih Lijepih Imena,  i tebe dakle, okreće kroz mnoga stanja i oblike, provlači te kroz različite situacije. Kao što glađu spoznaješ Njegovo Ime Rezak /Opskrbitelj, u bolesti spoznaj ime Šafi/Onaj koji liječi. Boli i nesreće pokazuju odredbe nekih Allahovih imena, pa se u njima ogledaju odsjaji mudrosti i zraci milosti. U toj svjetlosti je puno ljepote. Ako se zavjesa otkloni, iza tog zastora bolesti koje se plašiš i koju mrziš, naći ćeš draga i lijepa značenja.

Nastavit će se, ako Bog da.

Odlomak iz knjige “Poklon bolesnim”

autor B. Said Nursi

IV izdanje

Izdavač: IK Rejhan Sarajevo 2012.  rejhan.net

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top