Moj vrt

Ruža – kraljica cvijeća

Ruža – kraljica cvijeća

Najpoznatija i najomiljenija ukrasna biljka na svijetu je ruža. Brojnošću sorti, bogatom, dugom i raskošnom cvatnjom ona premašuje svo ostalo ukrasno bilje. Pred ostalim biljkama u parku i vrtu prednost joj je i u tome što se sorte ruža nude u visinama od samo 30 cm pa do 5 metara, u oblicima grma, stabla, penjačica, pokrivačica… a to sve o pruža beskrajne mogućnosti korištenja ruža u vrtu.

Odabir sorte ruže

Razlog velikoj popularnosti ruža jesu raskoš boja i mirisa te velika mogućnost kombinovanja oblika i visina u vrtu: penjačice mogu narasti i 5 metra u visinu, ukrasiti zid kuće, popeti se do balkona ili krova, a mini ruža se u lončanici tijekom zime može držati u stanu. Kod izbora sorte i uzgojnog oblika ruža treba voditi računa o položaju gredice, drugom bilju s čijim se oblikom,vremenom cvatnje i bojama treba uskladiti te o tome koliko je zahtjevna za uzgoj i njegu i koliko je otporna na bolesti.

Ako u vrtu planirate urediti gredice ruža odnosno ružičnjake, oni se obično planiraju u geometrijskim oblicima, a za njih se koriste ili čajevke ili floribunde. Pri tome, čajevke više dolaze do izražaja u blizini kuće, dok floribunde služe za bojenje većih površina. Niže ruže planirajte posaditi ispred visokih, u dva ili više redova visine – primjerice minijaturne ruže u prvom redu, iza njiha čajevka, a iz njih penjačice.

Također, za velike ružičnjake planirajte ruže raznih boja, ali neka grupe po 3-5 biljaka budu iste boje, kako se ne bi “izgubile” na gredici.

Ruže su često obrub sipinjenim ili šljunčanim stazama i terasama u vrtu, koriste se i kao okvir travnjaka, sade se na cvjetnoj gredici sa drugim cvijećem ili u predvrtu kao ukras na ulazu u kuću.

Bez obzira na koncept kako ste se odlučili koristiti ruže u vrtu, posadite ruže koje cvjetaju u različito doba godine kako bi vam vrt duže tijelom cijele vegetativne sezone bio šaren i mirisan. Ruže sa crvenim lišćem i korom te velikim plodom bit će ures i nakon vegetacije.

Ruže se mogu saditi u jesen i na proljeće. Jesenja je sadnja bolja, a idealna je u studenom, jer sadnice imaju vremena do proljeća razviti korijen, a i tijekom zime se zemlja brzo slegne oko korijena što poboljšava opskrbu ruža hranjivima iz tla. Najesen posađene ruže procvasti će ranije nego one prosađene u proljeće. Obične sadnice ruža mogu se saditi najkasnije do sredine svibnja, a kontejnirane, sa zemljom, se sade tijekom cijele godine, osim kad je tlo zamrznuto.

Dobro njegovana ruža cijele godine pušta izdanke i stvara brojne grane koje treba pokratiti prije dolaska zime kako se pod težinom snijega i jačinom vjetra ne bi slomile.

Kad s proljeća zatopli i krenu prvi izboji, orezujemo ruže. Taj je zahvat obavezan u njezi ruža inače podivljaju i ostanu bez cvijeta.

Latice ljubavi

Poznata kao tradicionalni simbol ljubavi i ljepote, ruža zasluženo nosi naziv kraljice cvijeća. Ona je i kraljica mirisa, a svojim različitim bojama šalje i određene poruke. U svijetu antike je pak osim kao cvijet ljubavi bila ujedno i simbol herojske hrabrosti, trijumfa i slave. U srednjem vijeku ruža se uzgajala u vrtovima zbog svojih ljekovitih svojstava. U drevna vremena značila je povjerenje, te se stavljala iznad stola.

Ruža u kozmetici

Ruža je odličan saveznik u borbi protiv bora. Eterično ulje ruže dobiva se parnom destilacijom svježih latica ubranih u ranu zoru. Ružino ulje pripada skupim eteričnim uljima. Naime, osim što je ubiranje latica zahtjevan posao s puno ručnog rada, za dobivanje samo jedne litre ulja potrebno je čak od 4 do 5 tona ružinih latica. Ruža je idealna za njegu osjetljive, zrele kože. Njezin najpopularniji učinak je očuvanje mladolikosti kože zahvaljujući posebnom uticaju na gornje slojeve epiderme, pa su ruža i njezino ulje česti sastojak u kremama za njegu lica i područja oko očiju.

Ružino ulje bogato je vitaminima, osobito vitaminom C, B, E i nezasićenim masnim kiselinama, uključujući i rijetko prisutnu gamalinolensku kiselinu. Izvanredno je ulje za obnavljanje i jako suhe kože. Hrani i energizira kožu, vraća joj ravnotežu, štiti je od isušivanja. U kozmetici se upotrebljava za tretmane protiv bora, ožiljaka, strija.

Ružina vodica

Ružina vodica se upotrebljava u kozmetici zbog  mirisa, ali i zbog svojih protuupalnih svojstava, za sužavanje pora i kao tonik za osobe sa svjetlim tenom i suhom kožom. Za pravu, čistu ružinu vodicu upotrebljavaju se ružine latice, koje se beru prije nego što se cvjetovi potpuno razviju. Ponekad beru samo prvi pupoljci ruža. Latice ruže treba pažljivo i naglo osušiti da bi izgubile što manje mirisa i boje.

Za ružinu vodicu pripremite latice od 5 do 6 većih ruža, jednu mrkvu i nekoliko listova metvice. Ružine latice, listove metvice i mrkvu (narezanu na kolutiće) kuhate, oko pola sata, u jednoj litri vode. Zatim ohladite, procijedite i ulijte u manje bočice. Čuvajte na hladnom mjestu, najviše nekoliko dana. Ružinom vodicom možete svakodnevno mazati lice, posebno ako je koža masna ili sklona aknama.

Foto: © viktoriya89 – Fotolia

© Es75 – Fotolia

zena.rtl.hr

Povezani članci