Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > 5 savjeta za bolje raspoloženje kada pada kiša

Vremenske prilike utiču na naše raspoloženje i na sve starosne skupine. Kada pada kiša osjećamo depresiju ili tugu. Iako su ova stanja uobičajena, mogu negativno uticati na naše živote. Čine nas iscrpljenima i sklonijima samoći. …

5 savjeta za bolje raspoloženje kada pada kiša

Donosimo 5 savjeta kako da tada popravite svoje raspoloženje:

  1. Popijte čaj od matičnjaka-biljka matičnjak je poznata stoljećima. Liječi depresiju. Sama toplota čaja od matičnjaka pomaže da pobijedimo neraspoloženje koje prati kišu. Stavite u čaj i limun, jer ovo voće dokazano popravlja raspoloženje. Za bolji ukus čaja i zbog dodatnih esencijalnih minerala dodajte med.-prenosimo sa blog.domacin.ba
  2. Budite aktivni-budite još aktivniji kada pada kiša.Vježbanje oslobađa tzv. „sretne kemikalije“ u mozgu, koje popravljaju raspoloženje. Ako ostajete kući, skačite u mjestu ili par puta idite uz i niz stepenice. Svako kretanje popravlja raspoloženje.
  3. Upalite svjetla-tokom kiše oblaci blokiraju sunčevu svjetlost, koja prirodnim putem popravlja raspoloženje. Paljenjem svjetla možete popraviti svoje raspoloženje. Koristite obične sijalice (ne fluorescentne), jer su najefikasnije. Danas se mogu kupiti i tzv. „full spectrum“ sijalice, koje imitiraju sunčevu svjetlost. Ovo su najefikasnije sijalice za podizanje raspoloženja.
  4. Jedite zdravu hranu- ustvari tokom kiše izbjegavajte brzu hranu, jer ona pogoršava raspoloženje i tijelu ne može obezbijediti kvalitetne nutrijente. Koristite što više žitarica i proteina, ali i vitamina. Izbjegavajte slatkiše i kafu, jer oni samo privremeno podižu raspoloženje. Kada organizam izbaci šećer i kofein, raspoloženje će vam se pogoršati.
  5. Družite se- kada smo neraspoloženi, druženje nam nije na prvom mjestu. Ali, druženje je jedan od najboljih načina da se izborimo s negativnim emocijama. Depresija čini da se otuđimo od ljudi, iako je kontakt s drugim osobama najbolji način da pobijedimo depresiju. Znači, bilo kakav kontakt, šetnja do prodavnice, druženje s prijateljima,…itd.

   akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com