Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Poklon bolesnim – prvi lijek

Poklon bolesnim – prvi lijek

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog:

One koji, kada ih zadesi neka nevolja, kažu “Mi smo Allahovi, mi se Njemu vraćamo” (El-Bekara: 156); “I Onaj Koji me hrani i poji; i kada obolim, On me liječi” (Eš-Šu’ara’: 79-80).

U ovom ćemo Odsjaju sažeto iznijeti na vidjelo dvadeset i pet lijekova, koji mogu biti istinska utjeha i koristan mehlem iskušanicima, unesrećenima i bespomoćnim bolesnicima koji sačinjavaju desetinu čovječanstva.

     PRVI LIJEK

O, nemoćni bolesniče! Ne brini i strpi se! Nije tvoja bolest za tebe nedostatak, nego jedna vrsta lijeka. Život je kapital koji se troši, pa ukoliko ne da plodove, sve će propasti. Posebno ako se provodi u ugodnosti i bezbrižnosti, vrlo brzo se primakne svome kraju. Bolest spomenutom kapitalu donosi značajnu dobit, i ne dozvoljava mu da brzo prođe. Ona usporava korake života, zadržava ga, produljuje, da bi on iznio svoje plodove, a zatim nastavio po svome. Produljivanje života kroz bolest je preraslo i u izreku:

“Dugo li je vrijeme bolovanja, a kratko je vrijeme blagostanja!” 

Nastavit će se, ako Bog da.

Odlomak iz knjige “Poklon bolesnim” autor B. Said Nursi IV izdanje Izdavač: IK Rejhan Sarajevo 2012.  rejhan.net akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top