Kultura i tradicijaU Fokusu

11 navika uspješnog učitelja

Zaista cijenim učitelje koji doista strastveno podučavaju, učitelje koji žele biti inspiracija drugima, učitelje koji vole svoj posao.

Učitelje kakve bi svako dijete poželjelo imati. Učitelje kojih se djeca sjećaju cijeli život.

Uživa u podučavanju

Podučavanje bi trebalo biti vrlo ugodno i zahvalno zanimanje (iako ponekad zahtjevno i iscrpljujuće!). Trebate postati učitelj/ica samo ako volite djecu i namjeravate se brinuti o njima cijelim svojim bićem.

Ne možete očekivati od djece da se zabavljaju ako se vi ne zabavljate s njima! Ako samo čitate upute iz udžbenika, to nije učinkovito. Umjesto toga, osmislite lekcije na interaktivan i zanimljiv način. Neka vaša strast za podučavanjem isijava iz vas svaki dan. Uživajte u svakom trenutku podučavanja najviše što možete.

■ Mijenja živote svojih učenika

Postoji izreka “Uz veliku moć dolazi velika odgovornost“. Kao učitelj, vi morate biti svjesni velike odgovornosti svoje profesije. Jedan od vaših ciljeva trebao bi biti – pozitivno uticati na dječije živote. Kako? Morate postići da se učenici osjećaju posebno i sigurno kada su u vašoj učionici. Budite pozitivan uticaj u njihovim životima. Zašto? Nikad ne znate šta su vaši učenici prošli prije ulaska u učionicu određenog dana ili kakvim se uslovima vraćaju nakon odlaska iz škole. Stoga, za slučaj da ne dobivaju dovoljno podrške kod kuće, barem ćete vi pozitivno uticati na njihov život i omogućiti im podršku.

■ Širi pozitivnost

Svaki dan donesite pozitivnu energiju u učionicu. Imate prekrasan osmijeh i pokazujte ga što češće. Znam da i vi imate svoje bitke i probleme u privatnom životu, ali jednom kad uđete u učionicu, vi biste trebali sve ostalo ostaviti iza sebe. Kako god da se osjećate, koliko ste loše spavali ili ste frustrirani, nikad nemojte to pokazati. Čak i ako imate jako loš dan, naučite staviti masku pred učenicima i dopustite im da o vama razmišljaju kao o superheroju.

■ Unosi se u svoj posao

Ovo je zabavan dio i vrlo je važan ako želite biti uspješan učitelj! Upoznajte svoje učenike i njihove interese da biste mogli naći načine na koje se možete povezati s njima. Nemojte im zaboraviti ispričati o svojim interesima! Također, važno je da upoznate njihove stilove učenja kako biste mogli svakom učeniku pristupiti kao pojedincu. Uz to, upoznajte i njihove roditelje. Komunikacija s roditeljima ne bi trebala biti nekom vrstom obaveze, nego časti.

■ Daje 100%

Bez obzira na to predajete li, pišete izvještaje ili nudite podršku kolegi – uvijek dajte 100 posto. Radite svoj posao iz ljubavi prema podučavanju, a ne zato što se osjećate dužnima to činiti. Radite ga zbog vlastitog ličnog rasta – da biste inspirisali druge, da bi vaši učenici naučili najviše što mogu. Dajte 100 posto sebi, svojim učenicima, roditeljima, školi i svima koji vjeruju u vas. Nikad nemojte odustati i uvijek pokušajte dati sve od sebe.

■ Uvijek je organizovan

Nikad nemojte zaostati s ocjenjivanjem učeničkih radova. Dajte sve od sebe da budete u toku i nemojte dopustiti da se papiri nagomilaju na vašem stolu. To će vam uštediti puno vremena dugoročno. Također je važno držati organizovan planer i planirati unaprijed!

■ Otvorenog je uma

Vas stalno ocjenjuju i kritikuju vaši direktori, drugi učitelji, roditelji te čak i djeca. Umjesto da se osjećate ogorčeno svaki put kad neko ima nešto reći o vašem podučavanju, budite otvoreni u primanju konstruktivne kritike i osmislite plan akcije.

■ Ima standarde

Uspostavite standarde i sebi i učenicima. Od početka se osigurajte da znaju šta je prihvatljivo, a šta nije. Naprimjer, podsjetite učenike na to kako želite da neki zadatak bude završen. Jeste li vi učitelj koji želi da njegovi učenici daju sve od sebe? Ili ste učitelj koji jednostavno ne mari? Zapamtite, možete očekivati puno jedino ako dajete puno.

■ Pronalazi inspiraciju

Uspješan učitelj je kreativan, ali to ne znači da morate sve stvoriti od početka! Pronađite inspiraciju iz koliko god izvora možete! Bez obzira na to je li riječ o knjigama, edukaciji, Pinterestu, YouTubeu, Facebooku, blogovima…

■ Prihvata promjenu

U životu stvari ponekad ne idu po planu, pogotovo u podučavanju. Budite fleksibilni i prihvatite promjenu objeručke. Uspješan učitelj ne žali se zbog promjena kad stigne novi direktor, ne osjeća potrebu spomenuti koliko mu je dobro bilo u prošloj školi ili s njegovom posljednjom generacijom učenika u usporedbi s trenutačnim okolnostima. Umjesto da se mučite zbog promjena, prihvatite ih i pokažite da ste sposobni nositi se s bilo čime!

■ Osvrće se na svoj rad

Uvijek postoji još nešto što možete naučiti i saznati da biste ojačali svoje vještine podučavanja. Nastavite se osvrtati na svoj rad i prepoznajte svoje slabosti jer svi ih imamo! Najvažnije je prepoznati te slabosti i biti sposoban raditi na njima da biste poboljšali svoje vještine podučavanja.

Postoji još nekoliko navika koje čine uspješnog učitelja, ali ove smatramo najvažnijima. Mnoge druge karakterne crte također se mogu povezati s ovima.

Izvor: edutopia.org

 

Povezani članci

Back to top button