Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zvornik: U mezarju Memorijalnog centra Memići ukopano 27 bošnjačkih žrtava

Zvornik: U mezarju Memorijalnog centra Memići ukopano 27 bošnjačkih žrtava

Sa područja opštine Zvornik tokom agresije na BiH ubijeno je više od 2.000 civila nesrpske nacionalnosti, a u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Memići do danas je ukopano njih 777  Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvodio je danas u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Memićima dženazu-namaz za 27 ubijenih Zvorničana, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 27 stradalih bošnjačkih žrtava, samo sedam njih je identificirano.

Uoči dženaze-namaza, reis Kavazović rekao je da je mir opredjeljenje Bošnjaka koji žele živjeti u miru.

“Ali, nećemo biti slijepi, da oni koji su sve ovo učinili i oni koji sve ovo negiraju, i oni koji se ispod zločinca Radovana Karadžića potpisuju sa ´Idemo dalje´, i oni koji su stali iza takvih, mi nećemo biti slijepi na to”, poručio je Kavazović.

Hazim Smajić iz Kamenice danas je ukopao nekompletno tijelo oca Hasana, koji je ubijen kada je 29. januara 1993. godine pokušao preći do slobodne teritorije. Govoreći da je sretan što makar zna gdje je mezar njegovog babe, Hazim je naglasio da ga, s druge strane, žalosti što su pronađeni samo dio lobanje, vrat i kičmeni stub.

“U jednu ruku mi je žalost, a u jednu radost zato što sam barem nešto našao i mogu da ga dostojanstveno pokopam i da mu se Fatiha prouči. Bože moj, šta možemo”, kazao je Hazim.

Ljiljana Radovanović, aktivistica beogradskog Udruženja “Žene u crnom” kazala je da svake godine dolazi na kolektivne dženaze u Memiće, ali je svaki put ponovo potresu priče porodica žrtava i preživjelih.

“Ja se isto osjećam kao što sam se osjećala na početku kada sam dolazila. Slušam te priče i kao da ih ispočetka čujem. Teško mi je i loše se osjećam, jer zna se odakle dolazim, odakle je svo zlo krenulo, odakle je sve počelo, odakle je sve planirano, podržano, organizovano. Sve je to iz Beograda, da se ne lažemo”, kazala je Radovanović.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik, izrazio je žaljenje zbog toga što se iz godine u godinu u Memorijalnom centru Memići povećava broj ukopanih neidentificiranih osoba.

“Vjerovatno da velikom broju porodica koje su otišle u inostranstvo nije bio dostupan tim Međunarodne komisije za uzimanje uzoraka krvi za DNK. Možda su neki bili i nemarni da daju uzorke kako bi ovi bili identificirani. Međutim, mi kao porodice, izražavamo nezadovoljstvo institucijama koje rade i koje su uključene u ovaj proces. Vjerovatno će biti porodica iz kojih nema ko dati krv, ali da su skeleti odrađeni prije pet, šest ili deset godina, vjerovatno bi bio veći broj identificiranih”, izjavio je Grahić.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Memići do danas je ukopano 777 Zvorničana, dok je oko 400 njih, prema želji porodica, ukopano u porodičnim i mjesnim mezarjima u okolini Zvornika. Tokom agresije na BiH ubijeno je više od 2.000 civila s područja opštine Zvornik.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top