fbpx
Dijaspora

Zvizdić u posjeti Bošnjacima u Albaniji: Pokretanje procedure za sticanje statusa manjine

Status Bošnjaka u Albaniji još uvijek nije riješen za razliku od ostalih nacionalnih manjina poput grčke, makedonske i crnogorske koji su riješili svoj status, istakao je počasni konzul BiH u Draču Fikret Klarić tokom posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zajednici Bošnjaka u Albaniji

 

 Status Bošnjaka u Albaniji još uvijek nije riješen za razliku od ostalih nacionalnih manjina poput grčke, makedonske i crnogorske koji su riješili svoj status, istakao je počasni konzul BiH u Draču Fikret Klarić tokom posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zajednici Bošnjaka u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA). 

U Konzulatu BiH u Draču, na čijem je čelu Klarić, čiji su preci porijeklom iz okolice Mostara, razgovarali su o statusu koji ima ova bošnjačka manjina.

Klarić je rekao da je posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od izuzetnog značaja za bošnjačku zajednicu u Albaniji.

“U Albaniji u opštinama Šijah, Sukht i Džavzotaj živi oko deset hiljada Bošnjaka čiji su preci prije 140 godina stigli u Albaniju iz Mostara, Počitelja, Čapljine, Rabine, Blagaja i Domanovića. Tokom posljednjih dvadest godina bošnjačka manjina je načinila veliki napredak. Osnovali smo Udruženje Bošnjaka Zambak i imamo dvije domovine. To je naše bogatstvo i time se ponosimo”, rekao je konzul Klarić.

Govorio je i o mogućnostima za dvojno državljanstvo i zamolio je predsjedavajućeg Zvizdića da se založi za otpočinjanje procedure rješavanja ovih problema.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo prilikom da se susretne sa Bošnjacima i rekao da su Bošnjaci u Albaniji vrlo vrijedan dio društva i da su se uspjeli integrirati u društvene tokove ove države. Pohvalio je stoljetno njegovanje bosanskog jezika i rekao da su rijetke zajednice koje na ovakav način njeguju svoj identitet.

Predsjedavajući Zvizdić je obećao da će inicirati pokretanje procedure kako bi ova velika zajednica dobila status manjine u Albaniji.

Akos.ba

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button