Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zvizdić i Osmanović zatražili od Agencije za statistiku BiH: Usvojiti metodologiju i objaviti rezultate popisa stanovništva

Zvizdić i Osmanović zatražili od Agencije za statistiku BiH: Usvojiti metodologiju i objaviti rezultate popisa stanovništva

“Popis je pitanje struke i matematike i nikako ne može biti pitanje bilo kakvih konsenzusa ili bilo kakvih političkih dogovora. Nema mjesta za bilo kakvu politizaciju”, kazao je Zvizdić na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa Osmanovićem  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović zatražili su od Agencije za statistiku BiH da odmah i bez bilo kakvog odlaganja usvoji potrebne dokumente na osnovu kojih će, u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, međunarodnim standardima i preporukama međunarodnog monitoring tima, biti objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Popis je pitanje struke i matematike i nikako ne može biti pitanje bilo kakvih konsenzusa ili bilo kakvih političkih dogovora. Nema mjesta za bilo kakvu politizaciju”, kazao je Zvizdić na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa Osmanovićem.

Zvizdić je podsjetio da je sutra sjednica Centralnog popisnog biroa i da je tim povodom imao potrebu i obavezu da se danas zajedno sa Osmanovićem obrati javnosti i Agenciji za statistiku BiH od koje, kako je kazao, očekuju da odmah i bez bilo kakvog daljnjeg odlaganja usvoji potrebna metodološka pravila za obradu podataka popisa stanovništva i to isključivo i samo u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, međunarodnim standardima za popis i preporukama međunarodnog monitoring tima.

“Agencija za statistiku BiH je nadležna da usvoji jedinstveni program za obradu podataka u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i to se, naravno, odnosi i na usvajanje metodoloških pravila za izvođenje statusa rezidentnog stanovništva i primjene važećih statističkih pravila i metoda”, pojasnio je Zvizdić.

Podsjetio je da je Agencija i do sada usvojila sva metodološka dokumenta.

“Ona je za ovo nadležna, ovlaštena i u tom smislu naša poruka je da bez ikakvog daljeg odlaganja u skladu sa Zakonom o popisu i u skladu sa preporukama međunarodnog monitoring tima se usvoji jedinstveni program za obradu podataka i da to bude završni korak ka konačnom objavljivanju samog popisa”, naglasio je Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će sutra biti usvojen jedinstveni program za obradu podataka i da će BiH u roku koji je propisan, 1. jula ove godine, imati popis stanovništva kao jedan od najvažnijih dokumenata na bazi kojeg će biti usvajani bitni strateški dokumenti i odgovarati na upitnik EU-a.

Govoreći o prijedlozima koji su bili na 46. sjednici Centralnog popisnog biroa, a koji su vezani za obradu i donošenje pravila za obradu više od 120.000 popisnica, i to na način da se one uključe u rezidentno stanovništvo, a da se na istim promijeni nacionalno, vjersko i jezičko izjašnjavanje u status “nepoznato”, Zvizdić je kazao da je riječ o prijedlogu koji je u potpunoj suprotnosti sa svim pravnim propisima i praksom obrade podataka kod popisa stanovništva.

“Takva rješenja su pravno ništavna, jer niko nema pravo niti mogućnost da mijenja podatke koji se nalaze u popisnicama, jer se time krše osnovna ljudska prava. U skladu sa rokom za objavu popisa, a to je 1. juli, od direktora Agencije za statistiku BiH očekujemo da se poduzme puna odgovornost, jer bilo kakvo dalje odugovlačenje dovodi u opasnost objavljivanje jednog dokumenta koji je izuzetno značajan za sve građane BiH, za institucije BiH, međunarodne organizacije koje trebaju relevantne statističke podatke popisa stanovništva”, pojasnio je Zvizdić.

Podsjetio je da su za popis izdvojena ogromna finansijska sredstva te da treba prestati sa dosadašnjim načinom rada, nepotrebnim odugovlačenjem i bilo kakvom politizacijom. Dodao je da pitanje popisa sa pitanja politike treba vratiti na polje struke.

Zvizdić je još jednom podsjetio i na to da bez popisa država ne može pristupiti odgovorima koje će dobiti u upitniku Evropske komisije, kao ni kreiranju ozbiljnih makroekonomskih ili bilo kakvih drugih strategija bitnih za sve aspekte života u BiH.

Ministar Adil Osmanović je podsjetio da je popis stanovništva u BiH proveden 2013. godine urađen profesionalno i kvalitetno te da se došlo blizu kraja tog procesa. Kazao je kako će sutra na sjednici Centralnog popisnog biroa iznijeti zabrinutost i tražiti profesionalan odnos.

“Očekujemo da se naprave određeni iskoraci. Ovo što je predloženo na posljednjoj sjednici Centralnoj popisnog biroa, da se 121.000 popisanih obradi bez etničkih i vjerskih karakteristika, rekao sam da to zaista nije u skladu sa Zakonom i očekujem od direktora da shvati, prije svega, svoju odgovornost koja proističe iz Zakona o popisu stanovništva BiH”, rekao je Osmanović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com