Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Žurite na posao ili u školu? Javni bicikli Nextbike od danas i u Sarajevu

Žurite na posao ili u školu? Javni bicikli Nextbike od danas i u Sarajevu

Sarajevo je danas postalo dio velike Nextbike zajednice koja građanima širom svijeta omogućava cjenovno najpovoljniji, najzeleniji, najzdraviji i najzabavniji način prevoza.

Svi korisnici koji se registruju u Sarajevu, za samo 20KM godišnje, Nextbike gradske bicikle mogu koristiti ne samo u Sarajevu već i u više od 100 gradova u svijetu u kojima postoji ovaj sistem.

Svečano otvaranje jutros je upriličeno ispred Općine Novi Grad gdje su inicijatori projekta (Agencija Supermarket) ukratko prezentirali sistem, demonstrirali način korištenja bicikala te omogućili prvu vožnju biciklističkom stazom na potezu Općina Novi Grad – bazen Otoka.

“Veoma smo sretni i ponosni što smo uspjeli realizovati ovaj projekat u Sarajevu i na taj način omogućiti našim sugrađanima da po simboličnoj cijeni koriste gradske bicikle i uživaju u 30 minuta besplatne vožnje svaki dan”, istaknuo je direktor agencije Supermarket, gospodin Ahmed Ćerimović.

Pored brojnih predstavnika medija, konferenciji su prisutvovale i neke poznate ličnosti: glumci Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Muamer Kasumović (poznatiji kao porodica Fazlinović iz popularne serije „Lud, Zbunjen, Normalan“) kao i muzičar Laka, koji su među prvima provozali Nextbike bicikle.

Nextbike bicikli u Sarajevu za sada su dostupni na šest lokacija: Alta Shopping Centar, Importanne Centar, Ziraat Banka u ul. Zmaja od Bosne 47, Općina Novi Grad, Sportski centar Safet Zajko i hotel Radon Plaza.

Da bi iznajmili bicikl, svi zainteresovani korisnici se najprije trebaju registrovati u sistem, a to mogu uraditi putem web stranice www.nextbike.ba, mobilne aplikacije „nextbike“, na Nextbike terminalima ili u poslovnicama BIHAMK-a i Duhanpromet trafikama.

Plaćanje je moguće putem kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice ili gotovinom u slučaju da korisnici registraciju vrše u poslovnicama Bihamka i Duhanpromet trafikama.

Cijena godišnje članarine iznosi 20KM i taj iznos ostaje na korisničkom računu kao „kredit“ za izajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan, a ukoliko je dnevna vožnja duža od tih 30 minuta, svaki sljedeći sat se naplaćuje 1.50 KM, odnosno korisnički „kredit“ se automatski umanjuje za taj iznos.

Bicikli će građanima biti dostupni 24h dnevno kao i podrška call centra pozivom na broj: 033 28 21 29 koji će biti na raspolaganju korisnicima za sva pitanja i nejasnoće.

Nextbike sistem gradskih bicikala je jedan od najrasprostanjenijih sistema ove vrste u svijetu. Inicijativa za njegovu implementaciju u Sarajevu je od samog početka imala veliku podršku medija i građana grada Sarajeva, ali i društveno-odgovornih kompanija koje su prepoznale kvalitet i značaj ovog projekta za naš grad i direktno pomogle realizaciju projekta.

To su, u prvom redu, Sarajevski Kiseljak i haloo mobilna mreža, a podrška je stigla i od strane gradskih institucija, prvenstveno Općine Novi Grad ispred koje su danas bicikli svečano pušteni u rad.

Za više informacija posjetite web stranicu: www.nextbike.ba ili FB stranicu Nextbike BiH.

Oslobođenje

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top