Vijesti iz zemlje

Žrtva pasa u Zenici: Dedo pošao na ikindiju završio u hitnoj

Ujedi pasa lutalica su bh svakodnevnica, posljednji slučaj iz Zenice je posebno težak o čemu izvještava Zenicablog.

Sugrađanin M.Š. nam je poslao zastrašujućče fotografije, koje je sačinio na Bristu, tačnije blizu novoizgrađene džamije u ulici ZAVNOBIH-a u ovom zeničkom naselju. Kako nam je rečeno, neimenovanog starijeg sugrađanina napao je pas lutalica, a posljedice stravičnog napada su vidljive na fotografijama koje slijede.

Objavljujemo ih kao još jednu opomenu da određen broj pasa lutalica gotovo svakodnevno napadaju naše sugrađane, te da i pored izgrađenog i popunjenog Azila problem sa napadima pasa još nije riješen. Nadamo se da će ovaj, u hitnoj službi zadokumentovan napada, potaći nadležne da se provede i dio POSTOJEĆEG zakona koji tretira pse “koji su opasnost po okolinu”.

Naime, kako je poznato, od usvajanja Zakona o dobrobiti životinja prije nekoliko godina omogućeno je eutanaziranja pasa za koje nadležni veterinarski službenici ili higijanski servis konstatuju da predstavljaju opasnost po okolinu. Već desetine puta naši sugrađani su jasno, javno i glasno locirali lokacije na kojima se najčešći napadi dešavaju, čak i izgled, boju, nekad i broj “markice” pasa koji vrše napade, ali do danas, prema službenim informacijama, nijedan opasan pas koji napada Zeničane nije uhvaćen i/ili eutanaziran. Podsjećamo da se godišnje u Hitnoj službi zabilježi stotine napada.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button