Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Znate li koji je kur'anski recept za uspjeh u životu?

Znate li koji je kur'anski recept za uspjeh u životu?

Naš svijet, dunjaluk, je stvaran i realan

Mišljenja bez utemeljenja, praznovjerja i puka maštanja nemaju nikave stvarne vrijednosti u ovom životu. Posljedice naših djela nisu samo vidljive na ahiretu, već i na ovom svijetu.

Božiji zakon posljedice i nagrade je isti i jedan, stoga što je Bog ovog svijeta i ahireta samo Jedan i Jedini Allah, dž.š. Stoga, mijenja zakon koji reguliše naše napore i određuje naš uspje se ne mijenja i ostaje isti, bez obzira da li smo na dunjaluku ili ahiretu.

Allahov sunnet (Božanski zakon) koji određuje naš uspjeh je vječan i nepromjenljiv, kao što vidimo u brojnim ajetima iz Kur'ana poput onoga navedenog na početku teksta.

Prema tom zakonu, uspjeh je obećan onima koji su strpljivi, vrijedni, ranoranioci, marljivi, pouzdani, odgovorni, neustrašivi, optimistični i predani radu.

Prema Kur'anu, uspjeh ne mogu ostvariti oni koji su lijeni, besposleni, koji gube vrijeme, nemarni, bezbrižni, zaboravni, neodgovorni i pasivni. Njihovi snovi i želje se neće ostvariti.

Božanski zakon posljedice i nagrade ne čini razliku između onih koji vjeruju i onih koji odbacuju Boga. Svako od njih će se suočiti s posljedicama i rezultatima svojih djela i radnji. Slično tome, oni koji budu malo ili nimalo radili i činili dobra djela ne mogu očekivati nagradu niti uspjeh, bez obzira na pozivanje na religijsku pripadnost.

Upravo iz tog razloga, vjernici su uvijek na oprezu i neumorno rade da ostvare uspjeh na dunjaluku i ahiretu.

Pripremio: Nedim Botić

Izvor: Muhammed Abdur-Rahim, „Ideali uspješnog života“

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top