Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Znak boljih odnosa Turske i Saudijske Arabije: Hoće li biti dovoljno?

Znak boljih odnosa Turske i Saudijske Arabije: Hoće li biti dovoljno?

Posebno se puno očekuje od moguće promjene stava prema političkim snagama koje se povezuju sa Muslimanskom braćom [Reuters]

Zajednički stav Saudije i Turske mogao bi riješiti brojne konflikte koji su u posljednje vrijeme eskalirali širom muslimanskog svijeta.

 

Piše: Muhamed Jusić

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se prije nekoliko dana sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom al-Saudom u glavnom gradu Rijadu. Snimke kralja Salmana koji je lično na aerodromu uz najveće državne počasti dočekao predsjednika Erdogana su došle kao šok za neke, ne samo u Saudiji, nego i u regionu.

Ali istovremeno, daleko je veći broj onih koji su u ovome vidjeli znak tako potrebnog poboljšanja odnosa koji su, prije svega zbog neslaganja oko svrgavanja sa vlasti predsjednika Muhameda Mursija u Egiptu, ali i drugih otvorenih pitanja u arapskom i muslimanskom svijetu, već duže vremena opterećivali odnose ove dvije značajne većinski muslimanske države.

Oni koji u ovoj posjeti vide“ dobar znak“ to opravdavaju tvrdnjom da bi zajednički stav Saudije i Turske mogao riješiti brojne konflikte koji su u posljednje vrijeme eskalirali širom muslimanskog svijeta.

Posebno se puno očekuje od moguće promjene stava prema političkim snagama, organizacijma i pojedincima koji se povezuju sa Muslimanskom braćom, a s kojima je Saudijska Arabija doskora bila u otvorenom sukobu, proglašavajući ih terorističkom organizacijom.

Najkrupnije promjene

Ustvari, od smrti rahmetli kralja Abdullaha, primijećeni su brojni „otopljavajući“ potezi nove postave saudijskog dvora prema Muslimanskoj braći, a onda i drugim otvorenim pitanjima u regionu. Tako su mediji bliski zabranjenoj egipatkoj Stranci slobode i pravde saopštili da je generalni sekretar Unije muslimanskih učenjaka Ali Muhjidin el-Kardagi, kojom predsjedava šejh Jusuf el-Kardavi, a koju su Emirati proglasili terorističkom organizacijom, pozvan na nedavnu konferenciju o borbi protiv terorizma u Meki.

Ali, kako je došlo do ove nagle promjene u vanjskoj politici zvaničnog Rijada? Oni bolje upućeni u dešavanja u ovoj arapskoj metropoli tvrde da promjena ima veze ne samo sa novim pristupom u vanjskoj politici na kojem će novi kralj insisitirati, nego i sa personalnim promjenama unutar vladajuće porodice Sauda i previranjima na njihovom dvoru.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Znak boljih odnosa Turske i Saudijske Arabije

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com