Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Značaj urbanog zelenila

Značaj urbanog zelenila

Praksa formiranja zelenih prostora u naseljenim područjima javila se prvo u Mezopotamiji i Egiptu, a kasnije u antičkoj Grčkoj i starom Rimu.
Značaj zelenih područija u naseljenim prostorima i njihovo korištenje konstantno se mijenjalo sa razvojem same civilizacije.
 U periodu osmanskog doba gradske bosanske kuće su sa svojim baščama činile i gradsko zelenilo.
Grad nije imao javno zelenilo, kao što su parkovi ili drvoredi, već su osnovno zelenilo predstavljali vrtovi uz stambene objekte, to su bile zelene površine privatnih avlija namenjene samo za vlasnike objekata.
Zelenilo uz stambene objekte obavezno je bilo podijeljeno na prednje dvorište tj. mušku avliju i zadnje dvorište tj. žensku avliju. Također su bili prisutni visoki bijeli zidovi čija uloga je bila zaokruživanje intimnog života porodice.
Zastupljeni su osnovni elementi islamskog vrtnog stila. Cjelokupnu izgradnju vrta formira se oko fenomena sunca, miris i vode.
Bašče – vrtovi su sastavni dio kulture stanovanja. Gdje god je moguće u vrt se uvodila živa voda, bilo da joj se samo prilazi, uvlači u kućni vrt ili čak u objekat. Posebna kapija u bašči vodila je do komšijine kuće.
Pod uticajem arhitekture i urbanizacije iz Srednje Europe koji se karakterišu ivičnom blokovskom izgradnjom, formiraju se prve savremene javne zelene površine, posebno gradski parkovi, drvoredi i unutar blokovsko zelenilo.
Mahale administrativno više nisu predstavljale zasebne jedinice zbog čega se već polako počinjao gubiti karaker grada – bašte.
Zelenih površina iz ovog perioda  su još značajni ostaci aleje od platana prema Butmiru, te Aleja lipa zasađena 1906. godine sa 480 stabala u dva reda u naizmjeničnom poloţaju sa obje strane ulice, gdje je 259 uz obalu Miljacke, a 221 stablo na desnoj strani ulice Vilsonovo šetalište.
Ekološke vrijednosti urbanog zelenila općenito čine regulacijske funkcije urbanog zelenila koje se odnose na kapacitet polu – prirodnih ekosistema za regulaciju bitnih ekoloških procese i sistema za održivi život, koji doprinosi održavanju zdravih urbanih sredina pružajući čist vazduh, vodu i tlo.
Urbano zelenilo poboljšava urbanu klimu te je u mogućnosti održavati ravnotežu grada s prirodnim urbanim sredinama.
Prisutnost zelenila je preduvjet za održivi razvoj koji zadovoljava potrebe današnjih generacija bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da ispune svoje vlastite potrebe.
Danas imamo moderne bašče i parkove,botaničke bašče,tropske parkove…..i to su svi prekrasne kreacije ljudskih ruku i prirode i svaka od njih ima svoj život,istoriju,tradiciju…..svaka od ovih bašči….riječnih ostrva…parkova su sastavni dio gradskog-urbanog zelenila i čine da nam život u urbanim sredinama bude što zdraviji i ugodniji.
Za AKOS:Saima Trako-Silajdžić
Telefon:061 469 971

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top