Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Islamska ekonomija > Značaj islamskog bankarstva u svijetu: Blagodat koju više koriste nemuslimani

Značaj islamskog bankarstva u svijetu: Blagodat koju više koriste nemuslimani

Prije nego što neki finansijski proizvod bude plasiran  na islamsko finansijsko tržište mora dobiti potvrdu da je u skladu sa islamskim principima. Mnogi će se zapitati šta to znači u okvirima današnjeg okruženja u kojem živimo. Možemo jednostavno definisati, da je u islamu sve pojašnjeno, razumljivo, opisano i umjereno, tačnije, srednji put u svemu,  odnosno– „ne pretjerivati“. Islamsko bankarstvo odnosi se na poštenje, iskrenost i odgovornost. Stoga ove banke povjerenje grade na izbjegavanju kamate i društveno su odgovorne obzirom da se ne bave finansiranjem, proizvodnjom niti distribucijom bilo čega  što šteti čovjeku.

 

Finansijske institucije koje posluju u skladu s islamskim principima jedinstvene su i po tome što u svojoj strukturi imaju šerijatski odbor, koji odobrava ugovore, nove proizvode, kontroliše njihovu primjenu u praksi, te vodi računa o primjeni islamskih principa u poslovnim transakcijama i upravlja finansijama  humanitarnog fonda.

 

Od davnina, islamski intelektualci i učenjaci ulagali su velike napore u cilju razumijevanja, približavanja islamskog bankarstva ljudima u olakšavanju života, odricanju od kamate, te razumijevanju trgovine. Danas smo svjedoci da nepovjerenje razdvaja ljude i dovodi do međuljudskog nepoštivanja.

 

Globalna finansijska kriza poljuljala je povjerenje u banke koje posluju na principima konvencionalnog bankarstva. Povjerenje predstavlja jedan od najvažnijih elemenata društvenoga kapitala u islamu, a samim time i u islamskoj ekonomiji. Posebno se naglašava i pouzdanost pojedinca jer se smatra njegovom glavnom osobinom

 

S druge strane banke koje posluju u skaldu s islamskim principima  poslovanje temelje na sigurnosti, kvaliteti i djelotvornosti proizvoda i usluga.  One su svjesne odgovornosti  i rade u skladu sa međunarodno priznatim društvenim i poslovnim standardima. Predani su svojim vrijednostima, te vjeruju da su zaposlenici glavni razlog uspjeha, a odnos prema zaposlenicima temeljen je na povjerenju i pouzdanosti.

 

U uslovima u kakvim živimo, vidimo da se konkurencija na tržištu dinamično pomjera. Tehnologija napreduje, broj konkurenata raste, također, usluge i proizvodi zastarijevaju. Svjedoci smo da uspjeh ostvaruju one organizacije koje stalno dolaze do novih znanja, šire ih, brzo se pretvaraju u poslovne inovacije.

 

Islamske banke, njih više od 350 u 80 različitih zemalja, ostvarile su vrtoglavi uspjeh u posljednje vrijeme. Njihov poslovni uspjeh, koji hvale i Međunarodni monetarni fond (MMF) i sam Vatikan, istovremeno privlači i intrigira zemlje Zapada. Ono što privlači sve veći broj klijenata širom Evrope je i transparentnost poslovanja, jer su banke dužne precizirati gdje će biti investiran novac klijenata.

 

U pojedinim zapadnim zemljama bez obzira na finansijsku i privrednu krizu sve više zemalja razmišljaju o tome kako u budućnosti da funkcioniše bankovni sistem zasnovan na etičkim principima. Sve su glasniji zagovornici ideje prema kojoj bi koncept islamskog bankarstva mogao da postane uzor.

 

Autor teksta: Ajdin Ramić,  aktivno je prisutan u oblasti bankarstva već sedam  godina, od čega je zadnjih šest dio uspješnog tima Bosna Bank International. Završna je godina Master studija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu iz oblasti Islamskog bankarstva. Aktivno se bavi izučavanjem i primjenom islamskog bankarstva u okviru finansijskog tržišta u Bosni i Hercegovini.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top