Historija i tradicija

Zima u dolini nišana: Potočari obavijeni snijegom i tišinom

– Snijeg je prekrio mezare 6.241 žrtve genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, koje su u posljednjih 11 godina smiraj pronašle u Memorijalnom centru. Mnogobrojni bh. građani ovih dana čiste snijeg ispred svojih kuća, zgrada, sa automobila, a Potočari ovih zimskih dana nisu posjećeni

– Sniježne padavine, koje i danas ne prestaju, pogodile su veliki dio Bosne i Hercegovine. Pod snijegom je i Srebrenica i mezarje u Memorijalnom centru Potočari, piše Anadolu Agency (AA).

Snijeg je prekrio mezare 6.241 žrtve genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, koje su u posljednjih 11 godina smiraj pronašle u Memorijalnom centru. Mnogobrojni bh. građani ovih dana čiste snijeg ispred svojih kuća, zgrada, sa automobila, a Potočari ovih zimskih dana nisu posjećeni. 

Snijeg koji konstantno pada zavejao je Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima. I dok se ostatak stanovništva suočava sa prolaznim problemima koje im je snijeg izazvao, na bol koja je prisutna ispod bijelog pokrivača misle samo oni čiji najmiliji ovdje počivaju. Mnogim srebreničkim majkama, kako kažu, danas nema ko da očisti prilaz do njihovih kuća. 

Objektiv AA, zabilježio je bijeli pokrivač koji Potočare obavija uz mir, tišinu i prazninu.

Proces identifikacije osoba, u posljednje vrijeme, dodatno je otežan kako zbog izmiještanja masovnih grobnica tako i zbog nedavnih poplava koje su izazvale pomijeranje tla. 

Akos.ba/AA

Povezani članci

Back to top button