Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Zikr kao vaše obilježje prvog dana zul-hidždžeta

Zikr kao vaše obilježje prvog dana zul-hidždžeta

Slijede nam dani koji su u srcima vjernika po mnogo čemu posebni.

Preporučuje nam se mnogo ibadeta, obećane su nam mnoge nagrade, a opet nam se često desi da nam ovih deset dana prođe isto kao što su nam prošli i mnogi dani prije njih, jer u dunjalučkom vrtlogu se vrijeme za ibadet izgubi, a odnos prema Allahu nam se svede na farz namaze i osnovne stvari bez kojih vjerničko srce izgubi fleksibilnost i užitak u Allahovoj vjeri.

Zbog toga vam nudimo savjete kako da vam svaki od ovih dana koji slijede bude po nečemu poseban, po čemu će se razlikovati od drugih, a opet vam neće predstavljati poteškoću jer vam neće uzeti mnogo vremena.

Savjet za prvi dan zu-l-hidždžeta

Za prvi dan zu-l-hidždžeta, savjetujemo vas da vam ovaj dan obilježi zikr – spominjanje Allaha. Ukoliko ste mnogo zauzeti, pokušajte u ovom danu da barem proučite potpun jutarnji i večernji zikr, a zikru poslije namaza posvetite posebnu pažnju, kao da će vam to biti sebeb da vam današnji dan kod Allaha bude jedan od najdražih i najbolje iskorištenih.

Za malo napredniji nivo, preporučujemo da uzmete neko Allahovo ime, npr. El-Kerim – Plemeniti, i pokušajte da vam u cijelom danu to Allahovo ime bude vodilja. Pokušajte u svemu što radite da budete oličenje Allahove plemenitosti. Kako god da se ljudi prema vama ponašali, znajte da Allah prema vama plemenit jer vas je neke osobine sačuvao, a kada vidite lijepe osobine kod ljudi, to vas između ostalog Allah iz Svoje neizmjerne plemenitosti podučava kako biste neku osobinu odgojili i njegovali kod sebe.

Odgajajte se u duhu Allahovog imena sutra, i cijeli dan ćete osjećati bereket i ljepotu življenja u plemenitosti i pozitivnosti. Na vas neće mnogo utjecati ni loše vijesti koje nam se svakodnevno serviraju, zato što ćete znati da u svemu što se desilo ima neka mudrost i znak Allahove dobrote, milosti i plemenitosti prema nama.

Na kraju dana ćete osjećati da vam ovaj dan nije “propao”, radi toga što imate nešto po čemu je taj dan poseban, a njegova posebnost i ljepota vam od vremena nije uzela gotovo ništa, dok su koristi neizmjerne.

Piše: Amina Mujela

tesnim.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top