Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zidari, tesari, električari, kuhari…, bit će plaćeni za svoje školovanje

Zidari, tesari, električari, kuhari…, bit će plaćeni za svoje školovanje

Popis deficitarnih zanimanja utvrđuje odlukom svaka jedinica lokalne uprave posebno i odluka mora biti objavljena u službenom glasilu jedinice lokalne uprave, a natječaj za primanje molbi otvoren je do 22. rujna 2017. godine.

Na listi traženih zanimanja su kvalificirani zidari, električari, medicinski djelatnici, programeri, ali i bravari, tokari, tesari i sva zanimanja vezana uz građevinarstvo, metalsku i drvnu industriju. Vrlo su traženi i kvalitetni automehaničari, ali i kuhari te konobari koji su s tržišta BiH jednostavno nestali jer su posao potražili na nekim drugim destinacijama, poput Njemačke, Austrije ili Hrvatske… Iako je to daleko od razvikane kurikularne reforme, koja je započeta u Hrvatskoj, i Udruga poslodavaca FBiH još je prošle godine pokrenula inicijativu o mini reformi obrazovanja učenika u cilju jačanja stope zaposlenosti mladih kadrova.

U cilju smanjenja nezaposlenosti u BiH, pripremili su projekt obuke i prekvalifikacija nezaposlenih i teško zapošljivih kategorija u djelatnosti tekstila, kože i obuće. Napominjući kako je formalni sustav obrazovanja u BiH opterećen zastarjelim sadržajem učenja, zbog čega mladi ostaju uskraćeni za praktični dio nastave te im nedostaju odgovarajuće vještine za tržište rada, Udruga poslodavaca FBiH sa suprijaviteljima – Zavodom za zapošljavanje FBiH, pokreće pilot-projekt obuke učenika s Mješovitom srednjom tehničkom školom Travnik i općinama Visoko, Zenica, Žepče, Travnik, Goražde, Ključ, Bugojno i Tešanj te poslodavcima iz tih općina, koji će se širiti i na ostale dijelove FBiH. U spomenutim općinama izražena je potreba za radnicima iz djelatnosti tekstila, prerade kože i tehnologa u obućarstvu, a teorijski dio nastave bi 20 mjeseci provodile škole koje bi prilagodile svoj nastavni plan i program potrebama tržišta rada. Identična obuka i zapošljavanje kadra uz pomoć škola primjenjivat će se i u ostalim dijelovima FBiH.

I Udruga gospodarstvenika, koja okuplja najjače hercegovačke tvrtke s prostora Posušja, također je prije nekoliko mjeseci pokrenula inicijativu o uvođenju poljoprivrednog smjera (struke) u budući sustav srednjoškolskoga obrazovanja. U razgovorima s nadležnim institucijama za obrazovanje, Udruga gospodarstvenika Posušje obvezala se uraditi prezentaciju potencijala poljoprivredne struke polaznicima osmih razreda svih osnovnih škola u Posušju u cilju uvođenja poljoprivrednog smjera u Srednju strukovnu školu u Posušju. Naravno, ako bude dovoljan broj zainteresiranih.

Sve se trebalo odraditi u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Mostara, čime bi se, smatraju predlagatelji, zainteresiralo i pedagoge i polaznike za uvođenje smjera poljoprivrede u srednjoškolsko obrazovanje, kao što se to radi u gospodarski naprednijim članicama Europske unije.

 Izvor:vecernji list

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com