Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zenica: Zapis o džematu D. Gračanica

Zenica: Zapis o džematu D. Gračanica

Svake sedmice 30 džematlija i džematlijki uči po jedan džuz/ Redovna halka Kur’ana za muškarce svaki dan poslije sabah namaza / Džemat koji je dao dvadeset i četiri šehida u toku agresije na BiH

 

 Jedan od najstarijih redovnih džematlija je hadži-Đemil Dizdar koji je nedavno napunio 83. godine, a još uvije redovan u džamiji. S obzirom na njegove godine i činjenicu da je 52 godine bio član džematskog odbora od njega smo saznali važne informacije o džematu Donja Gračanica.

Donja Gračanica se nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Zenice, smještena u dolini rijeke Gračanice. Ima oko 2700 stanovnika, od toga 95 % Bošnjaka, a ostalo Srba i Hrvata, a prije agrasije na Bosnu i Hercegovinu je bilo 80% Bošnjaka i po 10% Srba i Hrvata. Prema kazivanju hadži-Đemila džamija koja se nalazi u centru naselja, poznata kao Gračanička džamija u građena je od 1978. – 1980 kada je bilo i njeno svečano otvorenje kome su prisustvovali rahmetli dr. Ahmet Smajlović i Ešref Kovačević. U to vrijeme bila je prva potkupolna džamija u Zenici i okolini. Vrijedno je spomenuti da kupolu krasi „Ajetul-kursijja“ koja je remek djelo poznatog bosansko kaligrafa rahmetli Ešrefa Kovačevića koje je finansirao rahmetli Alić Đemal s 6 miliona dinara. Prije sadašnje džamije na istom lokalitetu bila je stara kamena džamija pokrivena četverovodnim krovom sa drvenom munarom izgrađena 1896., a prije nje, prema svjedočenju starih džematlija, bila je više puta obnavljana drvena džamije sagrađena 1792. godine. Parcelu je uvakufila porodica Cogo, krajem 18. stoljeća.

Pad u užarenu peć

Đemil je 1978. godine, dok je radio u zeničkoj Željezari, upao u peć za kaljenje s temperaturom od 8500 C. Međutim hadžija se nekako uspio uhvatiti za lanac kojim je kranovođa vadio ugrijane komade željeza i tako izišao iz peći. Kaže da iako nije imao nikakve zaštite na licu, lice mu uopšte nije preplanulo. Neurolog Muhamed Šestić znajući kakvoj temperaturi je bio izložen predlagao je hadžiji da ga pošalje u invalidsku penziju. Hadžija je odbio rekavši: «Može me sutra nasred ceste auto udariti pa da budem invalid cijelog života». Na što je doktor rekao: “Do sada sam mislio da i ja nešto znam, a sad vidim da ništa ne znam.“

Za ovaj džemat važno je spomenuti i Hasana Vehabovića, koji iako slijep već više od deset godina redovno dolazi u džamiju svaki dan, mada mora proći glavnom cestom koja je veoma frekventna i prijeći most preko gračaničke rijeke.

Zaostavština efendije Kovača

U periodu izgradnje nove džamije kao imam službovao Muhamed-ef. Kovač koji je dao svoj veliki doprinos tokom izgradnje džamije, a za čije vrijeme mekteb, koji je tada pohađalo preko 200 djece, bio najkvalitetniji na području MIZ Zenica te da su završnim ispitima redovno prisustvovali predstavnici Vjersko-prosvjetne službe iz Sarajeva. Prema sjećanju hadži-Đemila najstarije hadžije koje su obavile hadž 1920. godine su dvojica braće hadži-Hasan-ef. i Osman Cogo. Od 1996. odlazak na hadž se intenzivirao, tako da se sada u džematu nalazi oko 25 živih hadžija».

Šehidi Donje Gračanice

U odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine učešće su uzeli većina vojno sposobnih stanovnika Donje Gračanice. Pored više desetina invalida iz otpora agresiji na BiH, živote su kao šehidi dali 24 stanovnika Donje Gračanice. U spomen na njih 2004. godine sagrađena je spomen-česma. Činu otvaranja šehidske spomen česme u augustu 2004. godine je prisustvovao i general Rasim Delić. 

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15 .februara 2015.g.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top