Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zenica: Obavljena dženaza gradonačelniku Husejinu Smajloviću

Zenica: Obavljena dženaza gradonačelniku Husejinu Smajloviću

Dženaza-namaz klanjana je ispred Čaršijske džamije u Zenici, a ukop je obavljen na mezarju u mjestu Obrenovci nedaleko od Zenice, inače rodnom mjestu gradonačelnika Smajlovića

U nedjelju, 22. maja, u poslijepodnevnim satima obavljeni su dženaza i ukop preminulog zeničkog gradonačelnika Husejina Smajlovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženaza-namaz klanjana je na Trgu Alije Izetbegovića u blizini Čaršijske džamije u Zenici, a ukop je obavljen na mezarju u mjestu Obrenovci nedaleko od Zenice, inače rodnom mjestu gradonačelnika Smajlovića.

Dženaza-namaz rahmetli Smajloviću klanjana je iza ikindija-namaza.

S obzirom na veliki broj vjernika i građana koji su željeli da isprate preminulog gradonačelnika Zenice na posljednje počivalište, dženaza-namaz klanjana je na Trgu Alije Izetbegovića, u strogom centru grada, a dženazu je predvodio Ejub ef. Dautović, muftija zenički. Dženaza-namazu prisustvovalo je više stotina građana, vjerskih službenika, te predstavnika kulturnog, političkog i društvenog života, a samoj dženazi prisustvovao je i bivši reis-ul-ulema, Mustafa ef. Cerić.

Smajlović se proteklih mjeseci borio sa teškom bolešću dok je istovremeno obavljao funkciju gradonačelnika Zenice, a grad je vodio kroz tri mandata, od prvih direktnih izbora za načelnike općina 2004. godine u mandatu do 2008. godine, a zatim je ponovo izabran na istu funkciju na izborima 2008. i 2012. godine.

Predsjedavajući Gradskog vijeća grada Zenice, Nebojša Nikolić, izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako će potezi preminulog gradonačelnika Zenice biti vidljivi tek u narednim godinama.

“U ovom trenutku je zaista teško govoriti i, prije svega, porodici želim izraziti najdublje saušešće. Gospodin Husejin Smajlović, naš gradonačelnik, bio je neponovljiva ličnost u historiji Zenice, a njegove poteze i razmišljanja shvatit ćemo na adekvatniji način kako godine budu prolazile”, rekao je Nikolić.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara rekao je kako je danas tužan dan.

“Sigurno da je danas tužan dan, ko god je poznavao gradonačelnika Zenice može reći samo da je to bio jedan čovjek koji je uistinu znao šta radi. Bio je prije svega miran čovjek, vrlo stabilan i doprinio je mnogo da bolje funkcioniraju jedinice lokalne samouprave. Ono što je njega krasilo jeste jedna suzdržanost od nagle reakcije i po tome će ga sigurno mnogi upamtiti. Bio je razborit i imao sluha da sasluša ljude i pravilno procijeni situaciju i donosi zaključke. Zenica je izgubila velikog čovjeka i ono što je on napravio za Zenicu, s tim građani treba da se ponose”, rekao je Bešlić.

Advan Akeljić, načelnik Općine Vitez rekao je kako je Zenica izgubila velikog čovjeka.

„Danas je težak dan za Zeničane i Vitežane i mi smo u žalosti kao i Zeničani. Imali smo jako dobru saradnju i svi smo ponosni da smo imali takvog čovjeka među nama koji je uspješno radio svoj posao i uspješno vodio grad, a na nama je svima da pratimo sve ono što je on ostavio i da nastavimo njegovim stopama. Saradnja Zenice i Viteza je bila na izuzetnom nivou i vrata su uvijek bila širom otvorena”, rekao je Akeljić.

Komemoracija je održana danas u Velikoj Sali Gradske uprave Zenice, kojoj su prisustvovali brojni predstavnici vjerskog, političkog, kulturnog, društvenog i sportskog života grada te načelnici i gradonačelnici općina i gradova u Bosni i Hercegovini, a u Zenici je nedjelja, 22. maj, proglašena danom žalosti.

Husejin Smajlović rođen je 05. februara 1952. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top