Vijesti iz zemlje

Zenica: Najveći dio građana osjeća Dan državnosti BiH kao svoj praznik unatoč političkim podjelama

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač u Zenici i prigodnim obraćanjem i odavanjem počasti obilježen je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje antifašista i boraca NOR-a iz Zenice na Spomen-obilježju Papirna u Zenici organizovalo je prigodan program kojim su podsjetili više desetina okupljenih građana o nastanku i važnosti praznika Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Saveza Udruženja antifašista i boraca NOR-a ZDK-a Sretko Radišić rekao je kako je ovaj praznik i dalje u srcima građana BiH, unatoč brojnim političkim podjelama.

“Danas je Dan državnosti BiH, taj Dan državnosti je utemeljen odlukama ZAVNOBiH-a na današnji dan, i vjerujemo da su te odluke temelj za viševjekovnu budućnost BiH, iako je BiH preživjela novi val fašizma od 1992-1995. godine, sa velikim brojem žrtava. BiH može biti samo ono što piše u rezoluciji ZAVNOBiH-a, i muslimanska, i srpska i hrvatska. Ovaj dan obilježavamo i baštinimo i mislim da najveći dio građana osjeća ovaj dan kao svoj praznik unatoč političkim podjelama”, rekao je Radišić.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a grada Zenice Rašid Isaković rekao je kako je na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena moderna državnost Bosne i Hercegovine.

“Tog dana, odnosno noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić-Gradu udareni su temelji države BiH. Tom zasjedanju prisustovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, a vijećnici su bili birani iz svih slojeva društva. U vijeće su odabrani ljudi od utjecaja, koji su svojim radom dali značajan doprinos radu i autoritetu ZAVNOBiH-a, a na prvom zasjedanju je donesena rezolucija po kojoj je obnovljena i proglašena moderna državnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Isaković.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na spomen-obilježju Papirna, program povodom obilježavanja Dana državnosti BiH održan je i na spomen-obilježju Kameni spavač u organizaciji Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Zenica.

Na ovom spomen-obilježju su brojne delegacije položile cvijeće i prisjetile se boraca NOR-a ali i boraca u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

Nihada Husejnagić ispred Organizacije porodica šehida i poginulih boraca rekla je kako je zaboravljanje historije dovelo do ponavljanja krvoprolića na tlu BiH.

“Naš zaborav kroz historiju naše domovine doveo nas je do ponavljanja historije krvoprolića koja nažalost nikome nije donijela ništa dobro. Jedino što imamo iz te nimalo lijepe historije su 924 poginula pripadnika Armije RBiH, hiljade ratnih ovjnih invalida, preko hiljadu ostale djece šehida i poginulih boraca, hiljade nezbrinutih demobilisanih boraca. Prolivena krv, izgubljeni životi, oštećena tijela, siročad, nezaposlenost, bolesti, odlazak naše djece u druge zemlje rezultat su zabrava i nemara. Ne zabroavljajmo historiju”, rekla je Husejnagić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button