Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zenica: Mahalski iftari u Nemili

Zenica: Mahalski iftari u Nemili

Običaj odlaska na iftare kod komšija u mahalama širom Bosne i Hercegovine je zatihnuo. Prestali su da se prave veliki iftari za komšije, pa tako i u ovom malom mjestu. Međutim, prije četiri godine, ideja o organiziranju velikog mahalskog iftara je počela da zaživljava.

Da Ramazan, pored toga što otvara vrata bliskosti dragom Bogu, mjesec koji približava ljude jedne sa drugima, najbolje svjedoči višegodišnji tradicionalni, kako kažu, “mahalski iftar” u jednom nemilskom sokaku.

U Nemili, naselju nedaleko od Zenice, u jednom krajičku tog mjesta već četvrtu godinu zaredom komšije nesebično i sa najvećim zadovoljstvom organizuji sada već tradicionalni mahalski iftar.

Godinama prije toga, običaj odlaska na iftare kod komšija u mahalama širom Bosne i Hercegovine je zatihnuo. Prestali su da se prave veliki iftari za komšije, pa tako i u ovom malom mjestu. Međutim, prije četiri godine, ideja o organiziranju velikog mahalskog iftara je počela da zaživljava. I tako biva svake godine, sve bolje i bolje. Danima se vrše pripreme. Obično to bude u jednoj od naših bosanskih avlija, koja može da primi cijeli naš komšiluk.

Ljudi su zaduženi za organizaciju mjesta gdje će se održati iftar, kao i za kupovinu svega što je potrebno. Žene se organiziraju na način da svaka žena, ako je u mogućnosti, napravi po jedno jelo, ono što bi napravila i kod svoje kuće za iftar sebi i svojoj porodici.

Dakle, cilj ovog druženja jeste da se prave naša bosanska jela, iz naših kuća, i onako, komšijski podijeli sa ostalima, a sve to zajedno i na jednom mjestu. Nakon što sve bude spremno i donešeno, omladinski dio mahalske raje vrši posljednje pripreme. Pripreamju se sofre, prostoru serdžade za akšam namaz, dok komšije polahko dolaze.

Na licu svakog od njih vidi se osmije i zadovoljstvo. Čuje se dječija vriska koja je odraz njihove sreće. U pozadini se čuje i poneka ilahija sa velikih zvučnika.

Kada nastupi akšam namaz, omladina ponudi ostale hurmom i vodom i pristupi se klanjanju namaza napolju, u džematu, koji predvodi naš efendija. Milina.

Nakon toga počinje sohbet. Odzvanjaju kašike, razmjenjuju se jela međusobno. Osjeti se miris naše kahve. Osmijeh, mir, sreća, veliko zadovoljstvo! A kao šlag na tortu, pred teravih namaz bude i vatromet koji obilježi tu našu malu, mahalsku svečanost.

I nakon toga, kada se sve završi, ono što ostane, udijeli se nekome kome je potrebno. Danima nakon toga, na ulici se čuje priča komšija o tome kako je bilo mašala!

I svake godine bude sve bolje. I svake godine pristiže sve veći broj postača. A da priča bude još zanimljivija, okolna mjesta nakon što su čuli su također počeli da organiziraju ovaj lijepi događaj. Sve to donosi ojačavanju i zbližavanju naših komšijskih odnosa, povećanog broja postača, i povećanog broja sevapa. Nadamo se Allahovom zadovoljstvu!

Piše: H.L.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top