Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zenica će biti domaćin spektakla za 21. mart – Svjetski dan Down sindroma!

Zenica će biti domaćin spektakla za 21. mart – Svjetski dan Down sindroma!

21.mart se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan Down sindroma. To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija. Datum je veoma važan i na kalendaru Ujedinjenih naroda, koji svake godine ovaj dan obilježe velikim UN konferencijama o kojima se izvještava o inkluziji ili preprekama s kojima se sureću osobe s Down sindromom. Ove godine će se UN konferencije o Down sindromu održati u sjedištima UN-a u New Yorku i Genevi. U samoj Bosni i Hercegovini, ovaj dan se obilježava već cijelo desetljeće. Svake godine je sve više i više učesnika, uključuju se razne organizacije, škole kao i veliki broj građana.

ZENICA, Centralna manifestacija će se održati u Zenici. Arena u Zenici će biti centar Bosne i Hercegovine u veliko spektaklu – obaranju svjetskog rekorda u broju osoba koje su obukle šarene čarape. Simbol različitih, šarenih čarapa se već nekoliko godina koristi za obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma, jer su šarene čarape simbol različitosti. Kroz bogat program koji će trajati od 11:00 do 14:00 prikazat će se uspješne priče o inkluziji, kroz redovne škole i sport. Organizator obaranja svjetskog rekorda je udruženje „Kreativci“  uz podršku vlasti i partnerskih organizacija, te uz donaciju 11,000 šarenih čarapa.

MOSTAR, Udruga za Down sindrom Mostar za ovogodišnji Svjetski dan Down sindroma poziva sve ljude dobre volje da podrže aktivnosti kroz oblačenje šarenih čarapa i postavljanje fotografija na društvene mreže uz oznaku #obrazovanjebez diskriminacije. Udruga skreće pažnju na još uvijek široku raširenu diskriminaciju koja djeci s Down sindromom postavlja barijere pred redovne škole, te poručuju da je inkluzija u obrazovanju jedini mogući put. Na 21.03., u hotelu Mepas, Princess dvorana u 11 sati, održat će se promocija slikovnice dječje književnice Sonje Jurić pod nazivom “Moj brat i ja” koja je posvećena djeci s Down sindromom.

Više o aktivnostima na https://www.facebook.com/udrugazadownsindrommostar/

SARAJEVO, Udruženje „BOHEMSA“ u saradnji s udruženjem „Život sa Down sindromom FBiH“ organizira Javnu tribinu za studente medicinskog fakulteta 21.3.2018., od 18:00 na Medicinskom fakultetu, amfiteatar Seid Huković. Predavač je dr. Mensuda Hasahodžić, jedini bh. pedijatar-genetičar sa specijalizacijom za Down sindrom. Tema je Rana intervencija, inkluzija i jačanje kognitivnih vještina važni činioci u borbi protiv demencije i Alzheimerove bolesti u osoba s Down sindromom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top