Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Željezno Polje: 102.800 sadnica malina i kupine za pogođene poplavama i klizištima

Željezno Polje: 102.800 sadnica malina i kupine za pogođene poplavama i klizištima

Protekle sedmice počela je raspodjela sadnica maline i kupine za 134 proizvođača iz Željeznog Polja i okoline koji su pretrpjeli štete u majskim poplavama ove godine.

Sadnice i sistemi za navodnjavanje (kap po kap) obezbijeđeni su kroz dva granta USAID/Sida FARMA projekta, dodijeljena Zemljoradničkoj zadruzi Poljar (ZZ Poljar)i Udruženju Žepački patrioti. Ukupno će biti podijeljeno 102.800 sadnica, čime će se u narednim danima zasaditi preko 100 dunuma (10 hektara).

“Raduje nas ova značajna podrška USAID/Sida FARMA projekta, kojom će se proizvodnja jagodičastog voća u Željeznom Polju vratiti na nivo prije poplava. Puno ljudi ovdje živi od maline, ali zbog pretrpljenih šteta nisu u mogućnosti ulagati u obnavljanje proizvodnje”, izjavio je Husejn Sinanović, direktor ZZ Poljar.

 Veliki broj uzgajivača jagodastog voća sa područja Željeznog Polja pretrpio je štete na zasadima tokom poplava u maju ove godine. Neki su izgubili parcele u potpunosti zbog klizišta, dok su drugima nabujali potoci prekrili nasade plavnim materijalom. Određene štete prouzrokovane su i ogromnim količinama padavina, što je dovelo do gušenja korjenskog sistema i odumiranja biljaka.

Ova aktivnost vraća nadu proizvođačima jagodičastog voća iz Željeznog Polja da će i u narednoj godini ostvariti značajne prihode od ove vrste proizvodnje, kako bi izdržavali svoje porodice.

 

ekapija.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top