Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Želite uspjeh, sreću i spas? Volite i slijedite Muhammeda, a.s.

Želite uspjeh, sreću i spas? Volite i slijedite Muhammeda, a.s.

U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić je u utorak 29. decembra održana tribina „Poslanici islama, Isa i Muhammed a.s“ u okviru koje je održana promocija knjiga “Muhammed a. s. – Poslanik čovječanstvu” i „Isa/Isus, poslanik islama“ autora mr. Mirze ef. Mešića.
Piše: Nedim Botić

Pred prepunim auditorijem o spomenutim djelima su govorili sam autor mr. Mešić, te dr. Nezir Halilović i Muhamed-ef. Velić, koji je na izvrstan način moderirao tok svečanosti. Vrijedi spomenuti i Miralem-ef. Babajića koji je milozvučnim učenjem ilahija dodatno ukrasio sinoćnju večer.
Knjiga „Muhammed, a.s., – poslanik čovječanstvu“ je do sada u Hrvatskoj prodana u više od 4000 primjeraka, te je odabrana kao literatura za Treće takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz oblasti sire Muhammeda, a.s. Sav prihod od prodaje ovog djela idu u svrhe izgradnje Islamskog kulturnog centra u Sisku, čime kupci dobijaju dvostruku dobit, vakuf i korisno znanje.

Na početku programa, Velić-ef. se zahvalio prisutnima na dolasku po izuzetno otežanim vremenskim uvjetima da bi poslušali govor o Resulullahu, što je samo po sebi znak velike ljubavi prema posljednjem Božijem Poslaniku, a.s., koja ispunjava naša srca.

U svom obraćanju, dr. Nezir Halilović je istakao važnost adekvatnog predstavljanja lika i djela Muhammeda, a.s., svim generacijama, i to na način koji je prilagođen njihovom shvatanju. U savremenom dobu muslimani su nažalost zapostavili inovativnost pri prezentovanju biografije Muhammeda, a.s., što unekoliko pravi barijeru između mlađih gerenacija ummeta i njihovog plemenitog Pejgambera. Kao jedan vid eliminacije datog problema, dr. Halilović je spomenuo vizualne umjetnosti, poput kinematografije, te ‘holistički’ pristup životopisu Muhammeda, a.s., kakav je u svom prekrasnom djelu primijenio mr. Mirza Mešić. Dr. Halilović je srdačno preporučio i pohvalio Mešićevo djelo, spomenuvši autorovu originalnost, te pružanje pristupačnog odgovora na savremenu zapitanost omladine.

„Isa kao i svi poslanici imao je svojstvo dokazivanja da je on Božiji poslanik. U tom kontekstu su došle mu'džize Isaove, a.s., u čijem primjeru vidimo paralelu s današnjim vremenom. Sve su to svjedočili njegovi savremenici, ali šta je s onima koji nisu živjeli u tom vremenu? Njima ostaje vjerovanje, pa i freske i ikone kojima se oslikavaju detalji i izgled Isaa i njegove majke. Međutim, vizualizacija predstavlja poseban problem kod mulimana kod kojih je zabranjeno prikazivanje lika Muhammeda, a.s. Šta nam je ostalo? Ashabi, najbolja generacija ummeta, je prenosila događaje i osobine Muhammeda, a.s., novim generacijama muslimana usmenim putem, pripovjedanjem. Kasnije se javlja ulema koja počinje evidentirati predaje i hadise Muhammeda, a.s., i tako nastaju prva djela o životopisu Muhammeda, a.s., zvane ‘sijer’. Nakon toga su neki rekli, hajdemo mi život Muhammeda, s.a.v.s., opjevati u stihovima. Tako dolazi do pojave mevluda, spjevova koji su nastali iz najčišćih pobuda kako bi što potpunije predstavili i razvili ljubav kod slušalaca prema Muhammedu, a.s. U savremenom dobu muslimani nisu ispunili svoju zadaću prema životopisu Muhammeda, a.s. Muslimani su za stotinu godina snimili samo jedan film o životu Muhammeda, a.s, i to američke produkcije. Muslimani su za stotinu godina uradili samo jedan animirani film na tu temu, i to opet američke produkcije.“, istakao je dr. Halilović.

Nakon toga se publici obratio Muhamed Velić, autor pogovora na djelo „Isa/Isus poslanik islama“, koji je pažnju publike usmjerio na predivne kur'anske opise Isaa, a.s., i njegove majke Merjeme, opisane u časnoj suri Merjem. Velić je naglasio da ovo djelo predstavlja doprinos svekolikog poimanja Isaa, sina Merjeminog, kao svojevrsni kur'anski odgovor, i ima za cilj da kršćanima predstavi islamsko viđenje tog pitanja. Velić-ef. je takođe govorio o razlikama u vjerovanju između muslimana i kršćana vezanim za Isaa, a.s., istakavši na kraju da Kur'an i pored svih međusobnih različitosti poziva muslimane i kršćane da se okupe oko zajedničkih vrijednosti i korisnih projekata od kojih svi imaju dobit.

„Po pitanju Isa, a.s., muslimani se od kršćana razlikuju u tri stvari: vrijeme rođenja, Isaova priroda i njegov odlazak s ovog svijeta. Prema Kur'anu, Isa, a.s., nije rođen u zimu, već kako se spominje u suri Merjem, u ljeto, u doba cvjetanja datula. Datule rađaju od kraja jula do kraja septembra, što znači da Isa, a.s., nije rođen u zimsko doba.

Što se tiče Isaove prirode, karaktera, muslimani vjeruju da je on bio čovjek, Božiji odabrani poslanik i Riječ. Muslimani katergorički odbijaju vjerovanje u trojstvo i božansku Isaovu prirodu. Što se tiče Isaovog odlaska s ovog svijeta, muslimani vjeruju da on nije raspet, niti ubijen, već da je uzdignut na nebo i da će se pred kraj ovog svijeta ponovo vratiti na Zemlju.“, istakao je Velić-ef.

Publici se potom obratio mr. Mirza Mešić, autor djela „Muhammed, a.s. – poslanik čovječanstvu“. Nakon zahvale svim prisutnima na dolasku, te MIZ Sarajevo na čelu s glavnim imamom dr. Feridom Dautovićem zbog poziva i izvrsne organizacije, mr. Mešić je u kratkim crtama ukazao na važnost iščitavanja biografije Muhammeda, a.s., i njegovog dosljednog slijeđenja. Mešić-ef. je svima nama postavio pitanje koliko poznajemo ili ne poznajemo Muhammeda, a.s., istakavši da put do Božije ljubavi vodi jedino preko slijeđenja i pokornosti Muhammedu, a.s.

„Nakon završetka školovanja na FIN-u, upitao sam svog mentora Enesa Karića za neki životni savjet. Rekao mi je: ‘Mirza, nemoj da ti prođe niti jedna godina, a u njoj ne pročitaš neku biografiju (siru) Muhammeda, a.s.’

Bez slijeđenja Muhammeda, s.a.v.s., nema spasenja. Tako sam naslovio i jedno poglavlje u knjizi, jer se u slijeđenju Muhammeda, a.s., nalaze spas, sreća i uspjeh. Pitanje je koliko ja i ti znamo o našem Poslaniku, a.s.? Znamo li citirati barem pet njegovih hadisa? Znamo li nabrojati petnaest njegovih ashaba? Naš Gospodar nam poručuje u Kur'anu: ‘Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, pa će i vas Allah zavoljeti i grijehe vam oprostiti.’ Bez slijeđenja Muhammeda, a.s., nema ni ljubavi Allaha, dž.š., niti spasenja.“, istakao je mr. Mešić.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com