Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > “Zelene beretke” 2. i 3. maja odaju počast braniteljima Sarajeva

“Zelene beretke” 2. i 3. maja odaju počast braniteljima Sarajeva

Počast stradalim braniteljima Sarajeva i Bosne i Hercegovine u subotu i nedjelju, 2. i 3. maja, na 23. godišnjicu datuma koji predstavljaju prekretnicu u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu, odat će delegacije i veterani rata i odbrane Sarajeva okupljene oko Udruženja “Zelene beretke”, prenosi Anadolu Agency.  

 

Faruk Panjeta, generalni sekretar Udruženja “Zelene beretke” u FBiH, kazao je da će u subotu, 2. maja, biti upriličena posjeta grobljima i šehidskim mezarjima gdje će biti odata počast svim braniteljima i šehidima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

“U planiranom programu, 2. maja je posjeta šehidskim mezarjima Kovači, Lav, Stadion i polaganje cvijeća. Istoga dana, povorka sa zastavama će krenuti sa Kovača i zaputit će se prema općini Stari Grad, gdje će biti održano postrojavanje”, rekao je Panjeta.

Panjeta je potvrdio da će u nedjelju, 3. maja, biti upriličeno polaganje cvijeća kod spomen-ploče poginulim braniteljima Sarajeva na mostu Drvenija u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića.

“Programom je planirano da 3. maja bude održano polaganje cvijeća kod spomen-ploče na mostu Drvenija”, kazao je Panjeta.

Drugi i treći maj 1992. godine predstavljaju prekretnicu u odbrani Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine u toku rata 1992.-1995. 

Specijalne jedinice tadašnje JNA uz pomoć brojnih paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušali su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu. Tog dana, na aerodromu u Sarajevu, dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu, pripadnici tadašnje JNA zarobili su predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića. Pregovori o Izetbegovićevom puštanju na slobodu su trajali i narednu noć i dan. Pušten je u zamjenu za izlazak kolone JNA iz kasarne koja se nalazila u samom gradu.

Zauzimanje Sarajeva i zgrade u kojoj se nalazilo sjedište državnog vrha nezavisne i suverene BiH osujetile su specijalne jedinice MUP-a RBiH, kao i pripadnici Teritorijalne odbrane RBiH, Zelenih beretki i brojni drugi građani, patriote koji su skoro goloruki krenuli u odbranu vlastitih domova, grada i BiH.

Drugi maj je nakon rata proglašen Danom Kantona Sarajevo.

Akos.ba/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com