Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Završeno XI takmičenje u hifzu Kur'ana i promocija novih hafiza

Završeno XI takmičenje u hifzu Kur'ana i promocija novih hafiza

U Sarajevu je 16.10. uspješno okončano XI takmičenje u hifzu Kur'ana, u organizaciji Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ, te Fondacije za hifz Kur'ana iz Džidde.

U prisustvu velikog broja zvanica, takmičara i brojnih drugih posjetilaca, u nedjelju 16.10.2016. godine je u velikoj sali nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke, održan program manifestacije svečanog zatvaranja XI. takmičenja u hifzu Kur’an-i Kerima, koje organizuju Rijaset Islamske zajednice u BiH i Fondacija Hifz Časnog Kur’ana.

Ovogodišnje takmičenje iz hifza Kur'ana Časnog je održano u Sarajevu od 15. do 16. oktobra 2016. godine u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke. Organizatori su kao i u prethodnim navratima Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta i Fondacija „Hifz Časnog Kur'ana“ u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i kerima iz Džedde.

Takmičenje je provedeno u 4 kategorije
I – hifz cijelog Kur'ana sa komentarom sure El-Bekare
II – hifz cijelog Kur'ana
III – hifz 15 džuzova (ili 10 krugova)
IV – hifz 5 džuzova (ili 4 kruga)

U takmičenju je učestvovalo 59 takmičara. U subotu, 15. oktobra, je održano takmičenja iz kategorija III i IV, tj. 5 i 15 džuzeva, dok je nedjelja rezervisana za najteže kategorije iz hifza cijelog Kur'ana.

Takmičenje je pratila i ocijenjivala komisija u sastavu: kurra hfz. dr. Dževad Šošić, predsjednik komisije, kurra hfz. kurra hfz. Fadil Bektaš, član komisije te hfz. Mensur ef. Malkić, član komisije

Promocija novih hafiza

Početak manifestacije je otvoren učenjem odlomka iz Kur'ana, a potom je neposredno prije proglašenja pobjednika, izvršena promocija novih hafiza koji su protekle hidžretske godine položili hifz pred Komisijom Rijaseta. Radi se o ukupno 33 hafiza i hafize Kur'ana, što je rekord u dosadašnjem radu Komisije za hifz.

Podsjećamo na govor mr. Nusreta Abdibegovića, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, s otvaranja takmičenja u hifzu koji je izrazio zadovoljstvo sve većim brojem hafiza u našoj zemlji. 

„Radosni smo da smo došli u fazu kada Rijaset IZ-a na godišnjem nivou realizira 30 hafiskih dova i diploma za one koji polože hifz. Ovo je potvrda da je Allah, dž.š., spustio milost na nas u Bosni. Ovo je pokazatelj da roditelji brinu o svojoj djeci i vjeri, ovo je pokazatelj da naša omladina se odgaja i izrasta u glasovima kur'anske poruke i riječi što će kazati da su Bošnjaci kroz povijest imali uspona i padova, a čini mi se, da ove godine pokazuju da se ovaj narod po pitanju hifza Kur'ana uspravlja i postaje postojan.

Mi se nadamo, a to smo i obećali, da ćemo imati i Balkansko takmičenje u hifzu Kur'ana ovdje na ovom prostoru i možemo vam kazati da je to planirano u novembru. Žao nam je što u Bosni i Hercegovini još nemamo Centar za hifz Kur'ana, to moramo uraditi i na tom planu moramo svi učiniti dodatne napore i dodatnu energiju.“, istakao je mr. Nusret Abdibegović.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top