Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Završene diskusije na Sarajevo Business Forumu: Uvezati region u zajedničku turističku ponudu

Završene diskusije na Sarajevo Business Forumu: Uvezati region u zajedničku turističku ponudu

Tokom današnjih razgovora upriličene su i videoprojekcije, predstavljeni dosadašnji rezultati u domenu projekata te su najavljeni i dogovoreni zajednički projekti u budućnosti

 

Panelima o sektoru turizma i obrazovanja u regionu, prezentacijama te raspravama stučnjaka zaokružena je ovogodišnja Međunarodna investicijska konferencija Šesti Sarajevo Business Forum (SBF) koja je u bh. prijestolnici okupila brojne stručnjake iz regije, jugoistoka Evrope ali i svijeta, piše Anadolu Agency (AA).

Tokom razgovora o temi  “Sektor turizma u regionu” i njegovoj važnosti, izvršni direktor Montenegro Airlinesa Živko Banjević, napomenuo je kako većina turista koji posjećuju Crnu Goru u tu zemlju dolaze zračnim putem te kako je konkurencija u zračnom prometu u modernom vremenu ogromna. Stoga bi najbolja solucija, kako je istakao, bilo uvezivanje regiona u jednu obilnu zajedničku turističku ponudu.

– Podići svijest o turizmu

“Turista koji dođe u Sloveniji neće ostati samo tamo, oni možda žele otići i obići sve do Albanije. Moramo se udružiti i oglašavati se zajedno da promoviramo region. Trebamo govoriti o tome na zajedničkom sastanku. Naš region može dosta ponuditi turistima”, istakao je Banjević.

U javnosti je neophodno podići na veći nivo svijest o turizmu i njegovom utjecaju na državu i društvo, kazao je pored ostalog predsjednik grupe A.S.G iz Albanije, Gazmend Haxia, ističući kako Albanija, kada je riječ o turizmu, sarađuje sa vladom što je pozitivan primjer.

“Mi želimo ne samo da dovodimo turiste već da prodajemo i proizvode. Trebamo podići nivo svijesti o važnosti sektora turizma jer je on jedan od glavnih faktora razvoja zemlje. Mi imamo pomoć vlade i moramo kopirati ono što rade kolege sa zapada na uspješan način”, istakao je.

U BiH i zemlju regiona dolaze turisti iz udaljenih dijelova svijeta među kojima su i stanovnici Indije. Neke od prepreka sa kojima se suočavaju turisti te zemlje jesu, prije svega, komplikovani vizni režimi zemalja Balkana, naglasio je direktor Indijsko-bosanske privredne komore Asif Iqbal.

“Indijci dosta putuju u Zapadnu Evropu, ali treba unaprijediti sistem viza. Mi smo recimo imali posjetu delegacije u Hrvatsku, ali zbog vize nismo mogli duže ostati u toj zemlji”, kazao je Iqbal. 

– Obrazovanje ključ napretka 

Tokom drugog dana SBF-a koji se održava u Sarajevu, posljednji panel na programu pod nazivom “Obrazovni sektor u regionu” okupio je stručnjake, profesore i rektore obrazovnih institucija koji su istakli kako je obrazovanje ključno za napredak države te kako taj sektor zahtjeva reforme.

“Na nivou obrazovnja, vlasti na svim nivoima moraju omogućiti nesmetan rad privatnih fakulteta. Svi želimo da budemo predati partneri univerzitetima i učenicima kako bi ova zemlja bila dovedena do ekonomskog razvoja i rasta”, kazao je šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore koji je također pohvalio dosadašnji rad institucija BiH u obrazovnim oblastima.

Region je, kada je riječ o obrazovanju, napravio velike pomake ali su još uvijek primjetne brojne poteškoće u ovom sektoru, istakao je rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Yucel Ogurlu.

Prema njegovim riječima, na IUS-u studira više od 60 procenata stranih studenata iz 15 zemalja svijeta na 50 akademskih programa. Prema njegovim riječima, ukoliko bi se obrazovni sistem unaprijedio, broj studenata mogao bi biti udvostručen.

“Imamo 2.000 studenata. Mislim da je to izazov za ovu zemlju, mislim da smo dobar primjer svima. Prvi smo privatni univerzitet u regionu i prvi smo prošli probleme, pri tome mislim na zakonske uvjete. Ljudi koji kreiraju politike moraju se fokusirati na status stranih studenata, fokusirati se da damo prilike studentima da budu konkurentni sa svojim znanjem u regionu i na globalnom nivou”, kazao je Ogurlu dodajući kako je dobro organizovan sistem ključ uspjeha. 

– Saradnja s turskim univerzitetima

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Mediteran iz Podgorice Hasana Hanića male zemlje u razvoju teško razvijaju strategije i politike u domenu obrazovanja. Uprkos tome, fakulteti sarađuju sa inozemnim fakultetima gdje i studenti imaju priliku učestvovati u razmjenama.

“Prošle godine smo dobili dozvolu od tijela za akreditiranje Turske gdje smo akreditovani kao institucija i sljedeći korak nam je akreditirati naše programe. Također, imamo saradnju sa najvećim univerzitetom u Ankari i drugim turskim univerzitetima”, kazao je Hanić.

Također, tokom današnjeg panela Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) potpisao je sporazum sa Univerzitetom “Mediteran” iz Podgorice. Kako je istaknuto, zajednički cilj dvije institucije je kontinuiran razvoj i kvalitet obrazovanja u cilju jačanja regionalne saradnje. Pored toga, naglašeno je kako je neophodno afirmisati veći broj stranih studenata u regionu.

Šesta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) koja je ove godine održana a pod motom “One region, one economy“ (Jedan region, jedna ekonomija) započela je jučer u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, odakle je istaknuto kako konferencija prerasta u najvažniji ekonomski događaj u regiji. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top