Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > ZAVNOBiH – aktuelan i nikad relevantniji

ZAVNOBiH – aktuelan i nikad relevantniji

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu dana 22. novembra održano je predavanje u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tema predavanja bila je „Poruke ZAVNOBiH-a“, a o navedenom je govorio profesor emeritus Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Esad Zgodić.

U svom izlaganju, profesor Zgodić tematizirao je ulogu ZAVNOBiH-a danas, objašnjavajući zašto on nije zastario ili anahron, kakvim se hoće pokazati, već upravo suprotno – aktuelan i nikad relevantniji nego što je danas. ZAVNOBiH je, po uvidima profesora, značajan i unutar političke teorije – on je nastao kao odgovor revolucije, kako one socijalističke tako i antifašističke, na one ideologije protiv kojih se Europa tih godina borila. Kao ustavotvorni akt, on je potekao iz samog naroda, tako da je on neodvojiv od antifašističke tradicije našeg naroda, ali i njegovog komunističkog nasljeđa – jer je jedino unutar Komunističke partije i komunista, svijest o borbi protiv fašizma i nacizma, stranih okupatora i domaćih izdajnika bila jasno postavljena i nedvosmisleno razrađena. Stoga, poruke koje su iz Mrkonjić grada upućene prije 75. godina i dalje važe. Propovijedanje etike bratstva i jedinstva kao proizvoda komunističkog insistiranja u kontekstu opće „klanice naroda“ u jeku Drugog svjetskog rata bilo je zastrašujuće hrabro. Takve ideje i danas pokazuju svoju težinu – one se nastoje osporiti, umanjiti, negirati ili pak kriminalizirati, pokazujući ih iluzijom, zabludom ili laži, zarad ostvarivanja nacionalnih i etničkih fantazija.

Naposlijetku, profesor Zgodić je zaključio kako zbog i unutar tog konteksta, ZAVNOBiH ne trebamo gledati ni odvojeno ni od AVNOJ-a, koji je – ako se stvari na ovaj način uzmu u obzir – prvi potvrdio Bosnu i Hercegovinu kao državu.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top