Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Zašto životi muslimana manje vrijede?

Zašto životi muslimana manje vrijede?

Činjenice su u SAD-u dovele do neporecivog zaključka da muslimanski životi nisu bitni [EPA]

U pucnjavi u Chapel Hillu muslimanski identitet tri žrtve zasjenio njihovo amerikanstvo.

 

Pišu: Nadia El-Zein Tonova i Khaled A Beydoun

Bez obzira na grupna oplakivanja, transparente ili izraze sa oznakom hashtag, životi muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama nisu bitni. Posljedice ubistva tri američka studenta u Chapel Hillu i njen širi kontekst, potvrđuju ovu brutalnu istinu.

Tri žrtve – Deah Barakat (23), njegova supruga Yusor Mohammad (21) i njena sestra Razan Mohammad Abu-Salha (19), ubijeni su u utorak oko 17:11. Identitet ubice, Craig Stephen Hicks (46), otkriven je sedam sati kasnije.

Uprkos objavi tih činjenica i dokazima da su ubistva počinjena iz mržnje, državni mediji su šutili. Historija potvrđuje da bi obrnuti rasni i religijski identitet – arapski i muslimanski zločinci, a bijelci žrtve – izazvali trenutačnu pažnju medija, kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou. Međutim, obzirom da su Barakat i sestre Abu-Salha Arapi i muslimani, mediji su zakasnili sa izvještavanjem priče.

Između medijskog lažnog prikazivanja i zanemarivanja i organiziranog nadzora i medijskog gušenja muslimana, činjenice su u SAD-u dovele do neporecivog zaključka da muslimanski životi nisu bitni.

Osim što su mediji umanjili vrijednost života muslimana, politika vlade usmjerena prema američkim muslimanima potvrđuje spajanje muslimanskog identiteta i terorističke prijetnje. Institucionalna politika u obliku praćenja, strategija za profiliranje i borbu protiv radikalizacije, povezivanje muslimanskog identiteta sa sumnjom i korupcijom, potiče obične građane poput Hicksa na nasilje iz mržnje.

Između medijskog lažnog prikazivanja i zanemarivanja i organiziranog nadzora i medijskog gušenja muslimana, činjenice su u SAD-u dovele do neporecivog zaključka da muslimanski životi nisu bitni.

‘Muslimanski zločinci’

Možda je nemoguće očekivati da se isti mediji koji su u više navrata pogrešno prikazivali muslimane sada brzo okrenu i potrče da izvještavaju o svojim žrtvama. Napad na list Charlie Hebdo početkom januara, i niz napada u kojima su učestvovali muslimanski kriminalci prije toga, potvrđuje mišljenje da su „muslimanski životi vrijedni izvještavanja samo kada su oni ti koji se nalaze iza pištolja. A ne ispred njega“.

Međutim, „tri žrtve su američki građani“ govorili su građani koji se suosjećaju sa žrtvama plačući. Ili, „uspješni studenti sa čistim dosjeom ispred kojih se nalazi svijetla budućnost“. Dvoje od njih, Deah i Yusor, bili su mladenci, razdvojeni samo četiri mjeseca nakon vjenčanja. Razmišljali su budućem zajedničkom životu sa djecom i bijelom drvenom ogradom.

 

 

 

 

Opširnije na Al Jazeeri:

Zašto životi muslimana nisu bitni

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com