Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Zašto se miris ramazana ne osjeti u Egiptu?

Zašto se miris ramazana ne osjeti u Egiptu?

Ramazan u Egiptu ove godine je različit od ramazana prethodnih godina: nema poznatih imama i daija, i’tikaf je ograničen, dvije velike džamije su zatvorene. Džamija Feth na trgu Ramzes, jedan od najznačajnijih islamskih spomenika Kaira. S ove munare, najveće u Kairu, ovog ramazana se ne čuje ezan. Džamija je još od 14. augusta, prošle godine kada su razbijene demonstracije na trgovima u Kairu zatvorena. Ministarstvo vakufa još nije dalo nikakve informacije o mogućem ponovnom otvaranju ove džamije.

Također, džamija Rabi’a el-Adevija pored koje su se održale najveće demonstracije protiv vojnog udara u dijelu Kaira Medinetu-n-Nasr. Ni u ovoj džamiji nije proučen ezan od 14. augusta prošle godine, kada je džamija spaljena i skoro uništena u toku razbijanja demonstracija.

Pored ove dvije velike džamije, Ministarstvo vakufa zabranilo je održavanje džume-namaza i u manjim mesdžidima i džamijama, čija površina je manja od 70 metara2, a kojih ima na hiljade u različitim dijelovima zemlje.

Stvari se nisu zaustavile na zatvaranju džamija i mesdžida, već su brojni imami i učači Kur’ana, poznati u Egipti ali i šire, ove godine spriječeni da učestvuju. Tako na primjer, ove godine, nakon 15 godina konstantnog imamskog posla tokom ramazana u džamiji Amr ibn el-As, namaz neće predvoditi poznati kari’a Muhammed Džibril. Imam Redžeb Zeki, također neće imamiti u džamiji er-Rahman er-Rahim, ali ni šejh Halid ebu Šadi, jedan od vođa Muslimanske braće koji je prošle godine često imamio na noćnom namazu na trgu Rabi’a.

Ove godine neće imati prilike da vaze ljudima ni poznati selefijski šejhovi Ebu Ishak el-Huvejni, koji je držao predavanja u kairskoj džamiji el-Husari, kao i Muhammed Hassan.

Što se i’tikafa tiče, on je ograničen na posebne džamije. U petak je Ministarstvo vakufa saopštilo da će odrediti džamiju za svaki okrug u kojoj se može obavljati i’tikaf. Sve ostale aktivnosti u ovom pogledu smatrat će se, prema ovom saopćenju, protuzakonitim i protiv aktera će biti preduzete zakonski predviđene mjere. Ministarstvo je postavilo i dodatne uvjete za sve one koji žele ući u i’tikaf, tako da moraju sedmicu dana prije početka i’tikafa dostaviti svoj zahtjev nadležnima u toj džamiji kako bi se razmotrilo njihov slučaj.  A u tim džamijama će također moći boraviti samo osobe koje žive u neposrednoj blizini džamije.

U mnogim krajevima Egipta, službenici Ministarstva vakufa izdali su upute imamima i hatibima da izbjegavaju govor o nasilju, nepravdi, da ne uče kur’anske ajete u kojima se spominje nepravda i nasilje, kao i da u svojim dovama ne proklinju i ne spominju nasilnike i nepravednike.

Sve ove okolnosti čine ramazan u Egiptu itekako specifičnim u odnosu na prethodne godine.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top