Kolumne i intervjui

Zašto Sarajevo terorizira 12 000 pasa lutalica, a u Banjoj Luci ih nema skoro nikako

 
Napad pasa na građane Sarajeva dešavaju se svaki dan. Prema procjenama stručnjaka, na ulicama Sarajeva ima preko 12 hiljada pasa lutalica. Situacija se konstantno pogoršava, psi stalno napadaju građane. Osim napada na građane, psi lutalice su opasan izvor zaraza. Zastrašujući su podaci koliko dnevno psi ostave fekalija iza sebe na ulicama Sarajeva. Koliko je situacija alarmanta govori i podatak da su prošle godine u Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo primljena ukupno 583 pacijenta zbog ujeda pasa, a da je za osam mjeseci ove godine primljeno 678 pacijenata. Po svemu sudeći, broj napada u ovoj godini biće daleko veći nego ranijih godina. Pitanje je dana kada će neko dijete ili neko drugi stradati od podivljalih gradskih pasa.
S druge strane, u Republici Srpskoj, odnosno u Banjoj Luci nema pasa lutalica na ulicama grada. Republika Srpska je ovaj problem riješila jednostavno. Uvidjeli su da državni zakon nije najbolje rješenje za pse lutalice, pa radije primjenjuju entitetski zakon, koji je usvojen 2008. godine, a koji dozvoljava eutanaziju pasa lutalica. Prema Članu 30. Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja RS psa je moguće usmrtiti ukoliko se u roku od 30 dana ne pojavi njegov udomitelj.
I sada dolazimo do ključnog problema u funkcioniranju Bosne i Hercegovine. Problem sa psima lutalicama je identičan sa ostalim problemima u zemlji. Naime, kada je neko čuo da su organizacije za zaštitu pasa lutalica pokrenuli bilo kakvu kampanju protiv Republike Srpske? Naravno, niko i nigdje ne spominje Banju Luku i njihov zakon o eutanaziji. Sav fokus je usmjeren na Sarajevo i ostale gradove u Federacije BiH. Zaštitinicima pasa lutalica jedino je važno da Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihać i drugi gradovi u FBiH budu puni pasa lutalica. Ovako se odnose i ostale nevladine organizacije i lobisti drugih pošasti u našem društvu. Slično je i sam pederima, kojima najvažnije da Sarajevo bude u fokusu priče o pederskim slobodama.

 

Piše: E.Beganović

saff.ba

Povezani članci

Back to top button